Държавата – каква е тя, какво й е необходимо, за да се развива и просперира?

0

Живеем в родната ни България, съществуваме в нея и всеки от нас допринася с нещо за ролята на държавата ни в световен план.
Сигурен съм обаче, че повечето от нас нямат представа как функционира родината ни и какви са основните принципи и базисисните компоненти необходими за нормално работеща СИСТЕМА, където хората да могат да се чувстват нормално щастливи, здрави, мотивирани и работещи за общото благо на страната си, която да им предлага сигурност и спокойство!
За да опитам да го разясна по-лесно това което ми е в главата сега, ще си позволя да направя сравнение между Държавата и личният ни дом, било то къща или апартамент. Правя го това, защото повечето от нас имат някакъв покрив над главите си и имат представа за необходимостта от нещата които трябва да се правят ежегодно, ежемесечно, ежедневно, даже и ежечасно, за да можем да го запазим, и в още по-добрият случай този покрив ремонтираме, реновираме, включително и надстроим, в замяна на което получаваме доза спокойствие и сигурност…”моят дом е моята крепост”!
Макар и функциите на Държавата да са на едно доста по-сложно ниво, в сравнение с това на домовете ни, може да се приеме, че колкото и на пръв поглед да изглежда различно, реално е много подобно и имат доста сходства с повечето основни компоненти за нормалната симбиоза между хората и Държавата, респективно хората и техните домове – всичко се свежда до по-добрият начин на управление и простичките правила според които, ако се следват, ще получиш нужното за да се чувстваш приятно и удобно не само в дома си, но и в Държавата.
Независимо от големината на дома ни, семейството ни през месеца има генерирани сигурни разходи – както за комунални сметки (ток, топла и студена вода, парно, телефон, кабелна телевизия, интернет и т.н.н), така и за храна – която за да се чувстваме добре трябва също да бъде на необходимото ниво качество и количество, за да задоволи всички членове на семейството, което в случая е от 3 генерации ( баба, дядо, майка, баща – глава на семейството, дъщеря и син). Тези шест човека олицетворяват жителите и в Държавата ни, която е също така закрилник на домовете ни. Родината ни и главнокомандващият сега – г-н Б. Борисов, също като главата на семейството в домът ни (бащата), трябва, и има за отговорност да подсигури на цялото си семейство (държавата) , необходимите минимални набор от нужди и неща, за да се преживее през месеца и годината.
Когато един Главнокомандващ има делегирани подобни права, е изцяло негова отговорността да бъдат предoставени въпросните работи, като той трябва да направи необходимото, за да получи семейстовото му -най-доброто…или поне така би трябвало да бъде, защото обикновенно в семейството се помага един на друг и задружно биха могли да се разрешат доста проблеми от всякакво естество.
Понеже не искам да стане прекалено сложно, мисля да се съсредоточа единствено и само на комуналните сметки + храна, които са основните неща, за да функционира по-спокойно формулата на „семейната система”. И аналогично за формулата на „държавната система”, е гарантираното спокойствие за гражданите, за което трябва те да имат сигурни доходи, здравна система, надеждна банкова/финансова система, както и органи на реда които да се грижат за спокойствието ни.
Време е малко по-малко да ви се изяснява картинката – представете си всъщност, че живеете с вашето семейство на една голяма пустош в средата на която е вашият дом. Границите на домът ви се разпространяват до там, където ви стигат очите, а времето не е фактор, то е без значение. Всеки един от това 6 членно семейство има своите отговорности и задължения в Домът, независимо от кое поколение е! Бабата и Дядото, се грижат за близките посеви и реколтата, Бащата (главата на семейството) ходи на лов, както и се грижи за добитъка, Майката се грижи за семейната къща, както може да помага на съпругът си и бабичката + дядото, а задълженията на децата са, да се изучават и развиват максимално находчиво и добре в средата която живеят. Цялата тази симбиоза се събира в семейният дом, мястото, където всяка вечер тези 3 поколения се събират, вечерят, говорят и обсъждат изминалият ден и когато има проблем се опитват заедно да го разрешат.
Къщата, в която живеят , чувстват приятно, спокойно и уютно, си има своята цена и веднъж ако е нарушена „системата” на съжителстване проблемите се натрупват, съжителстването става по-трудно, спокойството и сигурността изчезват.На всеки един от нас ни се е случвало да изживяваме нещо подобно, затова и знам ,че ме разбирате добре. Та представете си, че идилията от цветя и рози в семейният дом се е изпарила и са настъпили тежките времена, в които отговорността на главата на семейството трябва да започне да взима своите твърди решения, и в зависимост от това до колко те са добри или лоши, животът ни през следващият месец ще бъде по-усмихнат или по-труден. Примерно: Съседите ни сем. Иванови са много добри овцевъди, но имотът им е много малък, а вашата земя е толкова голяма ,че условията дават възможност за подобна дейност. Затова трябва да вземете заем и ето го другото съседно семейство Ротшилд, което има безброй виртуални парички. И какво се случва, взимате кредит от готините Ротшилд, плащате на овцевъдите Иванови и започвате да развивате начинанието с животинките. На първо време всичко изглежда добре, условията са прекрасни, овцете дават своята продукция, мултиплицират се, и нещата изглеждат наред. Главата на семейството е доволен, тъй като успява да подсигури семейството си по възможно най-добрият начин, но това е до един момент.От някъде започват да нападат глутница изгладнели вълци, стадото започва да намалява…., после започва епидемия от шап дошла от сем. Иванови и овцете измират. Междувременно обаче Вие и Вашата къща трябва да изплащате дълговете към Ротшилд и нещата започват да се усложняват. Започвате разговори със замодателят, той започва да определя новите правила, по които трябва вашето семейство да живее, за да може да си изплаща дълговете. Тук е момента да се прибавят и вътрешните проблеми в семейството, вашите лични проблеми.Бабата и дядото вече не са трудоспособни и здрави, не могат са се грижат за себе си, синът и дъщерята не искат да бъдат животновъди, а примерно модел и борец – изтънчен бизнесмен.Майката полудява от проблемите , а бащата (главнокомандващият) ошашавен и притеснен взима поредното грешно решение и концепция , за да стане положението по-добро. И се случва следното – вместо да създаде, а после и поддържа едно силно и здраво семейство, то неусетно вече не е така сплотено, не е спокойно и сигурно. Всеки в него е със собствените си мисли и идеи за живота, без да го интересува нищо за роднините му, и най-лошото е, че нещата по този начин отиват още по на зле, когато Ротшилд идват във вашата земя, дом и къща и Ви я взимат докато се чудите какво въобще се случва.
Общо взето е подобен принципа и в държавата ни сега, но нещата са на доста по-сложно ниво и интересите се преплитат постоянно и навсякъде. Главнокомандващият ни г-н Б. Борисов, вярващ, че е уникален пълководец ,много бързо забрави от къде е тръгнал и как са му се случили професионалните реализации през последното десетилетие. Дори и да се приемем, че намеренията са му самарянски и като в една истинска демокрация служи на обществото без да се възползва от лични облаги, е заобиколен от професионални грабури, които въобще не са на това ниво, което той би искал да има за екип.Хора, с които може да управлява по начина, който се обяснява чрез медиите, а това е ключов проблем за страна, която е затънала и продължаваща да бъде ежеминутно разграбвана както от вътрешни, така и от външни групировки и корпорации под всякаква форма. Това е най-важното нещо ,което трябва да бъде преустановено, за да може „машината” на Родината ни да започне да работи и функционира по начин, които заслужава народа ни!
Жителите на съседна Гърция стачкуват и се надигат доста сериозно от известно време насам…дали имате представа, че част от нещата ,за които недоволстват е факта ,че не може бабичката и дядото да вземе 13-та и 14та пенсия, както и за бащата и майката също 13-та и 14-та заплата ,са химера вече???
Ние Българите, кога сме си представяли подобно нещо, а Гърция е едва на една ръка разстояние под носа ни! И Гърците тепърва ще полудяват, защото за тях никога не е имало проблем да си платят, газ, ток, вода, телефон….а това им предстои – нещо, което за всички нас Българите е прието за нормално и ежедневие от доста години насам, да живеем в страх и отчаяние, че нямаме възможност да се справим с ОСНОВНИТЕ сметки! Както и да е, да оставим съседна Гърция.
Наскоро стана една година от управлението на Главнокомандващият, който с гордост се самооцени с много добър и даже можело и шест при положение,че се разбере с руснаците?!? ..
(любопитно под каква форма ще е това разбирателство между руснаци и в частност американци…А знаете ли всъщност, че американците са стъпили доста леко в Европа, и едно от местата е България. Може би и затова се опитват под различни форми да потопят буквално евро съюза, с което доста по-лесно ще успеят да наложат интересите и вижданията си за света…,което вече е една друга тема, в която България и домовете./семействата ни ,може да се каже не са фактор)

Та питам сега, ако приемем, че оценката е дадена по шестобалната система и той е почти отличен управленец, вие като част от неговото семейство чувствате ли се по-добре от както той „коли и беси”, и ако отговорът ви е Да , тогава с какво?
-Може би със „завишените” Ви доходи,
-може би с много „по-добрата” здравна система,
-може би с „падащите цени и инфлация”
или пък с факта, че паричките от държавният резерв се точат, за да се запълват „дупки” (което скоро също ще финишира) ,
или Ви е станало някак по добре като разбирате, че „знакови и важни” дела срещу основни ключови фигури от по-новото време на България остават нерешени или решението не е в полза на гражданите на републиката и още, и още….
За всичко това по-горе, си има обяснение, а главнокомандващият бяга от позиция и отговорност… – понякога причината била световната криза, друг път предишните няколко управления. Чували сме, че и времето може да е виновно на генерала, включително и медиите ,че не го разбирали, от което респективно и ние обикновенните граждани не можем да вникнем за уникалните му решения, които се сменят доста често… днес ще направим така, утре ще е точно обратното, а други ден ще го мислим, защото има време до тогава и не ясно какво ще се прави.Но ние, неговите съграждани нали сме си глуповати и простички, нямаме причина да мислим за други ден…все пак сега сме днес – когато имаме едни от най-ниските доходи в Евросъюза, едно от най-лошото здравееопазване, една от най-корумпираните държави и т.н..А имаме и утре и вдруги ден,и мислите ли, че когато се работи и управлява по този начин Държавата ни ще може да ни предоставя сигурността и спокойствието, което искаме, и че това е добрият, строг ,но справедлив главнокомандващ, който от всичко разбира, всичко може, и компетентността му е на такова ниво държавни глави, че еднолично определя кое и как може и трябва да се случи в страна ни. Или просто това, е най-доброто извинение, когато дойде моментът да си „измият удобно ръцете” неговите началници (които в същност определят правилата), както и слугите му (на които пък им идва просто дюшеш да имат възможността да усвояват под нослето му чевръсто)! 
Спомняте ли си по-горе, за 6 членното семейство, което трябваше да бъде сплотено и да са заедно, когато им предстояха трудни моменти?
С Държавата ни е същото! Избраните от нас управляващи трябва да бъдат компетентни, трябва да имат концепция и визия както в краткосрочен, така и в дългосрочен план за ничина, по който да се работи, за по-добрият начин на живот на населението, което да получава нужната сигурност и спокоиствие. В замяна на което ,хората да работат за държавата си, а не да продължава тази тенденция, в която да няма перспектива за младежта (които предпочитат да направят дребна еднократна месечна далавера или кражба за няколкостотин лева, вместо да работят по 8-10часа на ден и на края на месеца да бъдат финансово санкционирани от свойте началници!) . Да се приема от същите тези младежи, че е нещо нормално да си корумпиран, и че трябва задължително да „мотивираш“ човека срещу теб, особенно ако от него зависи твоята идея или бизнес. Същата тази младеж, да няма идеи, фантазии и мечти ,или пък да бъде прието за нормално факта, да нямаш родители и да бъде странно ако някой си има любящи татко и майка ,които да те обичат и държат на теб …
– (друго си е да излезнеш на улицата и да започнеш да крадеш, пиеш и дрогираш ,като така бягаш от истинската действителност!)
И какви ли още не небивалици ,които за последните 2 деситилетия са се тотално трансформирали, в следствие на което просто сме позволили на ЛОШИТЕ да ни експлоатират и завладяват адски..
Още нещо ,което е не на последно място : вече се приема ,че хората на възраст са „бита карта” и реално са трудност за държавата, (която мамка му ,ако не беше така разграбвана можеше да подсигурява наистина спокойни старини на нашите баби и дядовци – повечето от които са адски разочаровани, но не могат да върнат времето назад .. пенсионната система е неадекватна! )
Та, наистина споделете ми сега ,с какво наистина точно харесвате от оцененото – МНОГО ДОБРО (5) управление на Главнокомандващият?.
Или предпочитате да отговорите на въпроса ,след като се завърнете от лятната почивка и сте похарчили последните спестени парички, и дойде октомври – моментът, в който даже и джобните ще приключат и тогава може би ще започнете по-сериозно да мислите за това управление и вече актуализираните сметки за комунални сметки? 🙂
Жалко, че бързо се забрави изявлението от преди няколко месеца на Главата на семейството ни , който отрази в медиите личното си компетентно мнение , че цената на токът е 2 пъти по скъпа от това което трябва да бъде реално на БГ пазарът. По-късно, след по-задълбочени проучвания , Главнокомандващият сподели с нас отново чрез медиите (по bTV от 09.04.2010) че уж : „Токът е можело да бъде по-евтин, ако е имало контрол на цените от ДКЕВР”, след което продължението е в „24 часа” от 19.юни.2010 г-н Борисов ни казва „Токът може и да не поскъпне” . (а междувременно в медиите започна разпространяване на новината как уважаемият Генерал се е заканил на доставчиците на ток).
Вече знем реално от преди няколко дни токът някак си поскъпва с 2% , а не с очакваните 5% , което в същност е ТОП НОВИНАТА от 20юни2010 обявена отново в медиите.
И виждаме как нашият пълководец се удря гордо в гърдите и видимо му личи задоволството от спечелената битка с вятърните мелници…хехехе…..
И всъщност ,никой не помни това, което беше казано от г-н Борисов през февруари и март ,и което имаше своето развитие от краят на миналият месец.
Това е само един пример по между другото , който ще ни бъде напомнен през месец октомври, когато ЧЕЗ, ЕОН и EVN ни пуснат новата приятна изненада в пощенската кутия тип честитка! 
Има време до тогава…….
Междувременно ще се случат още няколко неща ,които ние като народ ,за пореден път ще пропуснем ,докато се пробваме да си починем на морето .Такъв пример е последния лобистки закон на ГЕРБ за земеделската земя.
Но какво ли ни пука – важното за нас е, че успяхме и тази година да отидем за уникалните 3дни на почивка, и че г-н Борисов е на власт – той от всичко разбира, компетентен, и твърд в решенията си е (вижте по-горе често сменащите му се мнения за токът).
Умело ръководи, и по свирката на разни хора лесно се води .. 🙂
Като това е една истинска отговорност, не само като за главата на семейството, но и за на народа на Р. България!

В заключение и не толкова като лирично отклониение, ще обобща за личните ми разбирания, как една „Система” трябва да функционира. За да работи нещо нормално, да бъде то функционално и полезно за неговите позлватели (в случая държавата да служи на хората, както и обратното), трябва да се разбира в детайли начинът на действие на въпросната система, за да може да бъде добре контролирана, управлявана и задавана правилната посока за нашето бъдеще и децата ни!
Когато има проблем в „Системата”, той трябва да бъде проучван и изучаван, за да може да бъде разрешен по възможно най-добрият и адекватен начин + възможно минимални пасиви.
В България това е друг сериозен проблем, тъй като на политиците ,които сме делигирали правата да се занимават директно с проблемите, или не разбират нищо от тях, или нямат желание, воля и сила да го направят или свършат..с което просто тик-так, тик-так времето минава и на никого не прощава и пасивите остават за нас и нашите семейства…
Това ме подсеща и за друга жалка истина ,а именно, че ние просто нямаме семейства, толкова сме разделени и отдалечени един от друг ,че това ни води до деградация и още по-лесна манипулация!
Разделяй и владей, е една друга формула, от която не само нашата страна и семейства са потърпевши, и това ще продължава докато сме страхливи, мекушави, слабохарактерни, безхаберни, долни, подли, предатели и т.н.н….
Въобще, искате ли наистина нещо да се промени и готови ли сте за това?
Защото, това е битка, която ще победим или НИЕ или ЛОШИТЕ!

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


+ 1 = 8

*

© 2015 . Всички права запазени.