Залезът на „американския имидж“ изгрява над Белене

0

By Иво Инджев ⋅ октомври 25, 2010

Нещо не разбирам и ще поразсъждавам пред компютъра, за да сметна „две и две“.

В задачата пише, че Бойко Борисов бил голям поклоник на Америка. Още като главен секретар на МВР му било най-важно да го похвалят американците. Кабинетът му като кмет на София пазеше знаци на уважение, което са му оказали САЩ ( носеше дори шапка с надпис FBI) и отнася по този повод доста упреци. Като премиер многократно е отбивал атаки с контраатаката: не ме интересува какво казвате вие, важното е, че ни оценяват съюзниците.

ОК! Обаче съюзникът му Джеймс Уорлик вече изостави намеците и премина към дикерктни внушения по най-тлъстия въпрос от икономическо, стратегическо и …съюзническо естество. Казва се АЕЦ „Белене“. Уорлик задава пред БНР въпроса: дали има икономическа логика в проекта и дали той наистина гарантира енергейната сигурност на страната и региона ( казва също, че не бива България да става още по-зависима от Русия, но да оставим тази „дреболия“ в графата „ревност“).

По същото време Борисов, подкрепен от Цецка Цачева, без да отговаря на въпросите на Уорлик, дава знаци, че АЕЦ „Белене“ ще се строи ( ако ще „руско“ да стане).

Как се връзва“ американският имидж“ на Борисов, граден толкова години, с решението на това уравнение, в което на рационалните условия за решаване на задачата “втора атомна“ нашият премиер дори не отвръща? Имиджът ли му беше фалшив или има някакъв шум в системата – в смисъл, нещо шумолят някакви пари, както се изразява ( но по чужд адрес) вицепремиерът Цветанов?

Защо американският посланик пита публично едни неща, в които има (пазарна) логика, а уж вечно втренченият в американската похвала Бойко Борисов се прави на ударен?

Знам лесният (ви) отговор: защото пратеникът на Вашингтон е арогантен американец, който ни се меси в свещените вътешни дела, а пък Бойко е патриот, който не му се дава.

ОК! Съгласен съм. Само че в такъв случай опозицията трябва веднага да обяви Бойко за свой лидер и национален герой, който защитава честта ни като прави всичко възможно да продължи вековната традиция на вечната дружба без да се пазари за някави си пазари и енергийна ефективност + едностранна зависимост. А самият Бойко пък трябва да заяви открито, че къса с тази американска зависимост – нещо като египетският президент Ануар Садат, който развали отношенията си със СССР и премина в лагера на САЩ.

Повече прозрачност трябва, както препоръча (макар и по друг повод) доволният от тази „еволюция“ на Борисов негов (уж) политически опонент Георги Първанов. За да знаем с кого си имаме работа, все пак.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Напиши коментар


5 + = 10

*

© 2015 . Всички права запазени.