Какво ни казва посланикът?

0

Svobodata.com / Николай Флоров

Първо, работата на посланика е да подсказва, а не да казва – и той прави това на професионално ниво. Казано по български: «Думам ти дъще, сещай се, снахо!» Какво тогава ни подсказва като ни казва посланикът?

–  «За да се вземе решението за продължаване на АЕЦ «Белене» трябва да се заяви на първо място дали това е обоснован икономически проект.»

Под това разбирайте, че «Белене» не е обоснован икономически проект, затова и това правителство не прави информацията за него публична.

–  «Белене» трябва да се оцени по отношение на всички икономически параметри, включително дали предоставя необходимата енергийна сигурност не само за България, но и за целия район.»

Разбирайте, че финансовата и техническа  зависимост от Русия за тоя проект ни изправя пред неговата безсмисленост.

–  «Аз не съм сигурен, че са получени удовлетворителни отговори на тези два въпроса, а те са изключително важни въпроси. Тук става дума за изключително огромна инвестиция за страната, става дума за милиарди, милиарди левове. И решенията, които ще се вземат по отношение на «Белене», ще се отразят на енергийната сфера в България за десетилетия напред.»

Разбирайте, че проекта е нерентабилен, че се придвижва под натиск от Москва, че е по същество политически и че е в интерес на подбитите руски интереси на Балканите. И още, че осъществяването на такъв огромен проект ще забие нож в гърба на енергийната независимост на България, че буквално ще я зароби финансово – и че такава сума ще загроби страната за десетки години в блатото на икономическата несъстоятелност. Това, че още не са получени удовлетворителни отговори на тези два въпроса  означава, че Бойко Борисов шикалкави, че хвърля прах в очите ни и че руски капитал с такива размери е най-голямото зло, което може да ни се изсипе за следващите тридесет.

– Посланикът отбелязва още, че «българите заслужават повече прозрачност що се отнася до енергетиката като цяло и по-специално що се отнася до «Южен поток».

Разбирайте думите му като директна забележка срещу закърмения с руско мляко президент Първанов, чиято комисиона се пече във фурната на «Южен поток» и чиито методи държат българите неинформирани и манипулирани като в руски протекторат. Разбирайте също, че лигавенето с руснаците на тоя доказано безскрупулен бивш агент на ДС, беше началото на проекта, следвано отблизо от сегашния премиер.

–  Посланикът също казва: «Българското правителство трябва ясно да се ангажира за «Набуко» и така наречения южен коридор, защото този проект може да гарантира диверсификацията и енергийната сигурност».

Разбирайте, че и с «Набуко» сегашната власт шикалкави или се е поддала на тлъсти руски изкушения, и предателски заобикаля въпроса за енергийната независимост. От пасивната реакция на нацията възниква и въпроса дали изобщо българите искат да са енергийно свободни и независими.

– Посланикът казва, че «от страна на Щатите има силен интерес за инвестиции в България и то не само в енергетиката, но и в областта на информационните технологии, биотехнологиите и др.»

Посланикът очевидно не случайно повтаря тези неща с явното намерение да ни информира, поне доколкото той може, за възможностите от развитието на отношенията между двете страни. Но той също така показва явното си недоволство от увъртанията на правителствените политици и явното избягване на публичност и прозрачност в отношенията между САЩ  и България. Официалната българска преса не публикува, не коментира и не говори за българо-американските отношения, за движението на капитали и за всички договори и проекти между двете страни, оставяйки впечатлението за нарочно заобикаляне.

Оживяването на българската икономика отдавна зависи солидно от постъпленията на огромната българска емиграция, от помощта за българските студенти и от увеличаващите се българо-американски икономически проекти. На тая основа посланикът има право да говори и за взаимозависимостта (особено в енергийната сфера) на Балканските държави, която ще се засилва все повече.

– Посланикът подчертава, че Балканите са конкурентен район, където много лесно България може да загуби ценни инвестиции в полза на Румъния или Унгария.

Разбирайте, че нерешителността на българските политици и обърканите им понятия за национални интереси могат да лишат страната от големи икономически проекти. Сравнен с Америка,  контрастът на премиера Борисов и особено на президента Първанов в отношенията им към Русия е крайно показателен за дълбоко заседналия им комплекс на обслужващи руските желания комунистически двуличници, приписвани като черта и на останалите  българи.

Като представител на най-развитата капиталистическа икономика, съветите на посланика би трябвало да бъдат приети като точно такива – съвети към един капиталистически прощъпулник като България. Демонстрираната враждебност и индиферентност на сегашния президент на България към западния свят изобщо,  показва и скрити планове, заквасени в бивши десарски кръгове за избягване на определено про-европейска политика и явни мечти за близост с Русия.

Не може един бивш придворен шут от двора на диктатора Живков да дирижира безотговорно дозите на информация, които да получават, или да не получават българите, както не може един президент-ченге да бъде президент на свободна нация.

Посланикът говори и би трябвало по-често да говори преди всичко на българските политици, чиито уши слушат, но не чуват.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Напиши коментар


9 − = 5

*

© 2015 . Всички права запазени.