Костов: Лично ще инициирам подписка до КС срещу готвената национализация

0

ДСБ срещу бюджетите за здравно и обществено осигуряване

колаж Владо Дойчинов / Lado

Пълната тема може да намерите в Mediapool.bg

Депутатите от Демократи за силна България (ДСБ) няма да подкрепят проектите за бюджети на НЗОК и на ДОО, реши в понеделник националното ръководство на партията.

Според ДСБ с предлаганите бюджети се готви национализация в редица области като пенсионните фондове и частните болници.

Лидерът на партията Иван Костов каза още, че ако текстовете бъдат приети в сегашния си вид, той лично ще инициира подписка до Конституционния съд.

Решението дали Синята коалиция ще подкрепи републиканския бюджет за догодина, ще бъде решено на консултации между СДС и ДСБ.

Това е „бюджет на изоставените от страх реформи“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. „Ако гласуваме „за“, означава, че преставаме да бъдем гарант и коректив за промени в евроатлантическия смисъл“, поясни той.

Подобна позиция изразиха по-рано и от СДС.

ДСБ призоваха здравния министър Стефан Константинов да оттегли бюджета на Здравната каса, защото той е в нарушение на закона.

„Не може от НЗОК да се извършват трансфери към министерството на здравеопазването, както се предвижда, и по този начин с парите на здравноосигурените да се заплаща за спешната помощ на хора, които не внасят осигуровки, например“, отбеляза лидерът на ДСБ.

От партията разкритикуваха и проектосметката за догодина на НОИ. Според тях вдигането на осигурителната вноска и прагове е прокризисна и лява мярка, която ще засегне най-вече малкия и среден бизнес.

ДСБ е и против т.нар. национализация на професионалните пенсионни фондове. „Ако това се реализира, аз лично ще се подпиша под петиция до Конституционния съд с искане законът за бюджета на общественото осигуряване за 2011 г. да бъде спрян“, заяви Иван Костов.

Правителството на ГЕРБ върви към национализация на парите на осигурените лица. От партията са на мнение обаче, че кабинетът все още има време да изтегли проектите за национален бюджет и на НЗОК и НОИ и да си „напише повторно домашното“.

„Продължаваме да се опитваме да върнем управляващите по пътя на реформите и разума, но тази битка изглежда все по-трудна за спечелване“, подчерта Иван Костов. По думите му обаче, противопоставянето на проектобюджетите не означава все още вот на недоверие на Синята коалиция към правителството.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Напиши коментар


3 + 8 =

*

© 2015 . Всички права запазени.