В България „милионерите“ произлизат от „милиционерите“

1

За трите биографии на г-н (А.) Иванов и някои дребни факти*

27.10.2010,
Радан Кънев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Шефът на СОС, бивш кадър на милицията и полицията, се оказа доста заможен – като приятеля си Цветан Цветанов

Вярвате или не, моят разказ за една случка от 2005 г. и зададените няколко безобидни въпроса размърдаха – съвсем леко – блатото на летаргията в медиите.

Господин Иванов (звучи ми като Mr Smith, доста подходящо за деец под прикритие) прецени, че е по-добре да сподели няколко думи за биографията си и източника на имАнето си.

Първо се появи един материал в списание „Тема“ (3-9.12.07). Журналистът г-н Първанов проведе с мен разговор преди публикацията, но по една или друга причина е предпочел да не използва информацията, която му дадох. Ето някои важни пасажи:

„Нямам спомен за такава среща. Но в описания район се намира гаражът на една от фирмите за маршрутни превози, която консултирах… Според него (Андрей Иванов – бел.а.) е съвсем нормално мястото да се охранява зорко, тъй като там нощуват 80-90 коли… „Банкя е добро място за живеене, но за съжаление аз нямам нищо общо с него“ … „в края на 1999 г. напуснал по собствено желание и данъчната администрация…“

После се появи и интервю в „Медиапул“, също постно откъм деликатни подробности. Ето и най-съществените му части:

„- Около вашия бизнес се поставиха доста въпроси. Основният беше от къде е началният капитал, с който са се развили фирмите ви след като сте напуснали системата на МВР?

Слуховете за моето богатство са силно преувеличени. Аз и моето семейство живеем нормално, малко над средната класа. Излязох от МВР през 1999 г. Започнах частния си бизнес с консултантска дейност в сферата на това, с което съм се занимавал цял живот – информационните технологии.

Давах консултации за изграждане на системи в държавната администрация, например за регистрация по БУЛСТАТ. За мен това беше началото. Иначе съпругата ми има частен бизнес още от 1991- 1992 г. В съдружие с други роднини спечелиха концесията за бутилиране на минерална вода в Банкя, а по – насетне продадоха фирмата.

Тя има и втори бизнес, който е от 1992 г. за производство на ауспуси. Той тръгна заради нейния ентусиазъм и ноу-хау, което имаше един от нейните съдружници.

Разбира се, помагал съм с моята консултантска дейност и на тях. Вероятно ако не беше концесията на минералната вода, нямаше да напусна толкова лесно данъчната администрация, където се занимавах с интересни неща, изцяло в сферата на моята професия.

Бих искал да подчертая, че и МВР, и данъчната администрация съм напуснал по свое желание. В първия случай се пенсионирах след навършването на минималната позволена възраст за това, а във втория напуснах след като разбрах, че държавата няма интерес да решава проблемите на данъчната реформа.

В момента основните ми доходи идват от отдаване под наем на 3 собствени имота. Всичко около тях е проверявано до последния детайл, тъкмо защото съм работил в системата на МВР. Плащам данъци върху 70-80 хиляди лева годишен доход. Не само защото законът го изисква, а защото смятам, че държавата има нужда от тези пари. Рано или късно идва време човек да отговаря на подобни въпроси и за мен той дойде“.

От двата материала разбрах следното:

1. Андрей Иванов има поредна, трета биография. Вече е напуснал държавната администрация през 1999 г. Обърках се…

2. Андрей Иванов не е много богат. Той плаща данъци за 70-80 хиляди, и то не само защото законът го изисква. Абе почти доброволно …

3. Андрей Иванов няма фирми за маршрутки. Той ги консултира…

4. Андрей Иванов е купил БКС-Банкя с парите на жена си. Разбира се…

5. Андрей Иванов е спечелил концесия за минерална вода- Банкя пак с парите на жена си. Явно тя плаща данъци за повече от 70 хиляди. Надяваме се, все пак държавата има нужда от тези пари, нали …

6. Андрей Иванов винаги е бил с десни убеждения, включително и като член на БКП. Нямало просто как десният този човек да работи в отдел „Информационна дейност“ на МВР иначе …

7. Андрей Иванов познава Цветан Цветанов случайно, от МВР.

8. Андрей Иванов познава Милор Михайлов (кмет на Банкя при Софиянски/Николов, после зам. кмет по екологията респективно боклука) случайно, от общината…

9. Андрей Иванов познава Антоан Николов бегло, покрай общи близки приятели (sic!)…

10. Андрей Иванов няма нищо общо с Банкя, освен че е купил БКС-Банкя, концесията за минералната вода в Банкя, няколко декара парцели в Банкя. Жалко. Хубаво градче, да беше го поопознал…

A propos, г-н Първанов от „Тема“ не е използвал нещо интересно, което му дадох. Разпечатка от Службата по вписванията – София на сделките на г-н Иванов с недвижими имоти. В периода 1998-2005 г. там фигурират над 40 сделки, между тях – БИНГО зала в Люлин, павилион на „Еврофутбол“ в Люлин, универсален магазин в Люлин, част от кооперативния пазар в Люлин, земеделски земи в Банкя (впоследствие доста набързо вкарани в регулация), апартаменти в „Слатина“.

Жалко, че отдава под наем само три имота:)

Всичко това е публична, общодостъпна информация.

Когато журналистите ни се научат да питат, тогава може ние да получим отговори. Дотогава… Играта продължава…

*Материалът на Радан Кънев е написан на 6 декември 2007 г. Публикуваме го заради неговата непреходност и липсата – три години по-късно, на убедителни отговори по зададените въпроси…

Кой е Радан Кънев

Член на Демократи за Силна България.
Роден е през 1975 г. в София. Завършил е 9-та Френска гимназия в София и Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „право“. Женен, с едно дете.

По професия – адвокат, съдружник в адвокатска кантора. Владее английски, френски и немски език.

През 1994–1998 г. член на ръководството и председател на младежката организация на БЧК. Дългогодишен доброволец на червенокръсткото движение. През 2003 г. основава сдружение „Диалог“, сред организаторите на първите политически събрания в НТС и ВИАС. От 2004 г. – учредител и регистриран симпатизант на ДСБ. От 2007 г. – член на ДСБ, член на Съвета на председателя на ДСБ – София и на Националния изборен щаб на партията.
От 2008 г. – председател на районната организация на ДСБ в район „Средец“. От началото на 2009 г. – отговаря за социалната политика в ДСБ. От октомври 2009 г. – член на Националното ръководство на ДСБ.

Блогът на Радан Кънев

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Един коментар

  1. EM каза:

    В предаването на Цветанка Ризова ми направи впечатление сериозното натъртване на факта, че се прави проверка – да изчакаме проверката, да видим проверката какво ще покаже! Сякаш резултатът от проверката вече е ясен за г-н Иванов!
    Омръзна ми при скандал с политик и властимащ да се започват нелепи обяснения, оправдания и т.н. Никой не напусна поста си и като обикновен плебей да изчака да го проверяват…

    отвратена съм, наистина

Напиши коментар


8 − = 4

*

© 2015 . Всички права запазени.