Председателят на Комисията за защита от дискриминацията е бил агент на ДС

0

Председателят на Комисията за защита от дискриминацията е бил агент на ДС / Христо Христов

Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация.
Фотограф: Цветелина Николаева

Председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп е работил като агент на бившата Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата с решение след проверка на институцията.

Еюп, чието агентурно минало беше официално разгласено преди няколко години при проверката на народните представители като депутат на ДПС в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание, е бил вербуван през 1978 г. от Окръжно управление на МВР-ДС в Силистра.

Той е сътрудничил на отделение „Турско“ под агентурния псевдоним Емил. Фактите за агентурната му принадлежност към ДС са установени от личното и работното дело, както и от собственоръчно подписано обещание за сътрудничество. Според изнесените данни през 1990 г. той е снет от отчет като агент.

Кемал Еюп е председател на Комисията за защита от дискриминация от април 2005 г. Тя беше създадена с приетия през 2004 г. Закон за защита от дискриманация. Комисията е независим специализиран държавен орган за предотвратяване и защита от дискриминация в България.

Проверката за принадлежност в ръководството на държавната институция е част от глобалната проверка на държавни агенции, създадени със закон или с решение на Министерския съвет.

Комисията по досиета обяви, че не е установила принадлежност към ДС в ръководството на Националния център за изследване на общественото мнение.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Напиши коментар


6 − = 1

*

© 2015 . Всички права запазени.