Алчността на Нинжда поколението или духът на младите

0

Тези дни гледах  втората част на филма WallStreet с Майкъл Дъглас. Не ме грабна особено, с изключение на една сцена, която ми направи силно впечатление.

Излезналият от затвора Гордън Геко (М. Дъглас) изнася лекция пред аудитория в университет. Когато започва с встъпителните си думи: „Вие сте яко прецакани!“, студентите избухват в смях, неразбирайки какво точно има предвид.  Продължава определяйки ги като „нинджа поколение“ – такова, което няма доходи, няма работа и спестявания, но има голям късмет, защото все още има надежди.

Гордън Геко засяга темата за алчността, която според него е полезна! Прави паралел с времето преди да влезне в затвора и 8 години по-късно, като отбелязва как алчността за това време е еволюирала и сега е напълно законна.  Станала е още по-алчна, подкрепена от завистта! Г-н Геко набляга на този порок, като се обоснова и дава пример с това как барман купува три къщи, които не може да си позволи…

Разбира се, всичко това го позволява системата и правилата, според които живеем. В Америка по-специално  за да се подпомогнат прогресивно ипотечните заеми, лихвата пада драстично след атентата на „11-септември”. В резултат, всички се хвърлят дивашки в покупки. В лекцията си Гордън набляга на факта, че по-малко от 100 души в света знаят значението на думата „икономика“ и начина по който тя се движи, като обобщава, че всичко това е „оръжие за масово унищожение”. „Банкерите установяват, че е време животът им да стане значително по-интересен, с което се инициализират и повишаването на лихвите”, казва Гордън. Забележете, че това става не с техните пари, а с тези на нинджа поколението и останалите. И това го правят, защото могат! А нинджите ще взимат назаем!

Истината е, че всички ние сме част от тази система, въртим парите в обръщение и се опитваме да правим спекулации. Ето го ядрото на цялото зло – да се кредитира до дупка и да се прави профит на гърба на останалите! И това е дълбоко набито в съзнанието на младото поколение, а то е склонно да заяви: „А бе, ти я остави България! Първо ние да се уредим, пък после ще мислим за нея!“.

Духът на младите! Това е само още един пример, кое мотивира по-младото поколение и какво го вълнува.  Но по-лошото е, че колкото и да е промито съзнанието, колкото и да се кланят и да издигат в култ парите, нинждите нямат решителността, доблестта, куража и постоянството да се борят за идеите си. Те просто се пускат по течението на реката и се наслаждават от изживяното след поредното препъни камъче.

Милионер, пари, алчност, завист… В главите им се върти само мисълта как евентуално може да се забогатее на гърба на другите, но не и да се направи нещо истинско, позитивно и градивно! Не, това е грях за тях. За разлика от култовата формула на „пре*би другарче“.

Всичко това си има обяснение. Бедата се крие в това, че няма семейни ценности т.е. – семейство, респективно родители, които са отговорни за децата си. И те израстват с убеждението, че завистта, предателството, продажничеството, подлостта, двуличието и изневярата са нещо съвсем нормално. Децата растат, но и  убежденията са пораснали заедно с тях. Затвърдени. Ето защо всеки ден ставаме свидетели на убийства, побоища, грабежи,  интриги и коварни постъпки.  Добродетели и думички като „Доверие, твърдост, смелост, храброст, юначество, мъжественост, кураж, безстрашие, решимост,“ – не само нямат стойност – те не съществуват в речинка на младежите!  Ценностната система е изгнила отвътре, а лъжата и фалша преобладават в комуникацията по между ни.

Дори и да дойде момент, в който да започне промяна в мирогледа им , дълбоките комлекси и желанието „да бъдеш най-яката работа“ – не биха позволили да се премахне това раково образование. Поне не и по начина и времето, за което си го представят. Такъв е духа на младежите, в същност на цялото „нинджа поколение“ , което живее с убеждението, че „трябва да прави профит на гърба на останалите”.

Каква е равносметката от всичко това?

Дилемата е между парите и принципите. По друг начин казано – коя алчност трябва да остане? Тази, за притежание, без оглед на моралната цена и средствата, или другата – за живот, любов, морал и за това – как да направиш света едно по-добро място?

Ако съществува проблем при по-младите (включително и моите връстници), то може да се каже, че всички ние искаме това, което виждаме като: модерно, престижно, авторитетно и влиятелно. Искаме да го имаме сега, веднага, на момента. Нинджите вярват и мислят, че са много информирани, изключително грамотни и че знаят всичко от игла до конец. Ясно е, че това не е така. Заблуждението е повсеместно. Самият аз съм преминал през тази фаза, осъзнавам грешките си и научавайки поредния горчив урок на живота, се стремя да не ги повтарям.

Факт е – годините нямат голямо значение. Имам предвид, че може да си супер в час на 20, както и все още не ориентиран на 58 години. И обратното. Важно е какво си видял, научил и асимилирал от случилото ти се до сега, с него изграждаш разбиранията и концепцията си за живот. Препоръчително е да видиш всяка страна на монетата, за да имаш възможността да направиш преценка за себе си – кое е стойностно и със значение. А това е трудно.  Ето защо не само децата и младите, но и хората в по-напреднала възраст се вкарват в капана на химерата за милионера. Искат го и имат склонността да живеят с мисълта за парите, като повечето финишират жизненият си цикъл в разочарование. Понякога даже с по-дълбоки емоционални рани и без достойнство, поради причината, че никога не са имали това, което искат. Комплексите ги погубват без да осъзнават, че е невъзможно да ти липсва нещо, което никога не си имал.  „Опаковката”, „гледането в канчето на другия” и злобата (породена от демокрацията и факта,че едни имат, други нямат, а трети имат колкото всички останали заедно) допълнително засилват и катализират страданието и мъката. И то не само в душите на младите, но и в душите на всички останали – те не знаят какво е щастие.

За жалост още в ранна детска възраст хлапетата започват да се сблъскват с трудностите. От една страна родителите им създават усложнения, като в крайност ги обсипват с всичко, за по-безпроблемно детсво. От друга, това рефлектира върху останалите деца и родители, които нямат същите тези възможности и видимо има разлика при използването на вещите и дрехите с които се обличат. Получава се така, че на 5-6 годинки децата започват да си завиждат, ревнуват, както и да изпитват злоба и ненавист – не случайно хората са казали, че първите 7 години са много важни! Именно, по-горе изброените пороции и негативни емоции се развиват във времето, и след пълнолетие се превръщат в начин на живот. А когато този начин на живот се превърти през няколко поколения, става пагубно. Резултатите вече са налице.

Както и да е, всеки избира начина по който да живее живота си. Но животът такъв, какъвто е сега, не позволява на хората да изпитат истинско щастие, дори и когато имат шанса да постигнат успех и благополучие. Струва ми се, че вече никой няма нужда от щастие, тъй като чувството му е непознато и не го е имал във формата, която представлява то.

След няколко дни е Бъдни вечер, а после и Нова Година. Това са празници, през които можем да изживеем и дарим другиму щастие, стига да имаме нагласа за нещо истинско!

Пожелавам  на Вас, както и на всички млади хора, на фона на всичко написано до тук, дори да се чувстват повече като съквартиранти в общуването с роднините под семейния покрив – да опитат да зарадват любимите хора без да им се сърдят и да ги обвиняват за проблемите си. Отговорността за случващото ви се е само ваша, както и тази за направения избор в бъдещето.

Пожелайте си нещо! Нещо, за което мечтаете, нещо което ще бъде полезно за вас  и за хората, които обичате! Просто ей така, без преднамерени мисли!  А защо не, ако Ви е грижа и имате възможност да направите пожелание и за страната си!? С желание и позитивизъм, както правя аз!

Весела Коледа и Щастлива Нова Година,

Владислав Ножаров

(статията е публикувана в списание Mr. BiG)

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


5 − = 1

*

© 2015 . Всички права запазени.