Голямото изхождане след голямата бира или къде е социалната политика с големите социални помощи в предстоящите големи избори и големия скок в цените.

1

тема с продължение:

YouTube Preview Image

отразено по БНТ / „ПО СВЕТА И У НАС“ – НОВИНИ 20:00 часа / 19.02.2011г

Дълги опашки за регистрация на безработни

19.02.2011 / 19:49

Само за месец повече от 20 000 души са загубили работата си. Данните са от бюрата по труда. Извън числата обаче – безработните се оплакват от друг проблем – дълги опашки за регистрация в бюрата. Законодателна промяна от началото на годината задължава всеки съкратен да се регистрира в бюрото по труда до 7 дни от освобождаването от работа. Досега срокът беше по-дълъг – цели 3 месеца, и регистрацията беше в НОИ.

Граждани:
– Добре де, колко време се разписва един човек, а кой е казал, че става по-бързо – друг път…
– Ама какво правят вътре, май единият го няма…
– Еми, щото ме няма мене да видят, няма го единият…
– Един работи, какво е това разписване по 20 минути на човек?!
– Те се гаврят с нас!

Служителка обяснява:
– Само да обясня за часовете – в 8.30 часа минават хора, които са за 11 часа.
Владислав Ножаров:
– Трябваше да се наредя на няколко големи опашки. Да, наистина аз съм безработен и друга работа нямам, освен да се редя на опашките.
Всичко общо в бюрото по труда отнема около ден и половина при положение че всички документи са ти наред.

От началото на годината безработни като Владислав негодуват, редейки се на огромни опашки в тесни коридори на бюрата по труда. Те бързат да спазят новия 7-дневен срок за регистрация в трудовата борса, срок, който кабинетът одобри като антикризисна мярка още преди година. Тогава законово се установи, че освен на опашките в НОИ, хората ще чакат и на още две върволици в бюрата по труда.

Емил Мирославов – дир. на Дирекция Трудово право и обществено осигуряване:
– И се прие по предложение на синдикатите, че този срок от 3 месеца за регистрация на безработните може да се съкрати на 7 дни, за да може безработният още веднага да влезе в бюрото по труда и да започне да му се търси работа.

Идеята на новия срок като антикризсна мярка е да работи в полза на безработните, според самите хора обаче ефектът е доста съмнителен. Надяваме се, че ще бъде ефикасна, защото веднага след регистрацията му този човек ще може да бъде включен в програми, мерки.

Ако срокът не бъде спазен, за всеки просрочен ден се отнема от обезщетението на безработния. Заради усложненията Владислав смята да си спести чакането и в НОИ. Знае, че така ще се лиши от полагащите му се обезщетения. Но и той като други безработни смята, че много от обявите са фиктивни и трудовите посредници не могат да му намерят работа. Затова ще вземе нещата в свои ръце.

Автор: Илина Бисерова

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


„скритите големи интереси“

Без изненади, интригата, напрежението и проблемите в правителството продължават и през новата година. Напълно логично, все пак в края на миналата, някак липсваха индикации да се случи нещо по-различно. Ето защо тласъкът към негативизма и натегнатостта се засилват с адски голяма сила и това неминуемо ще избухне. Въпросът е кога и под каква форма? Дали наистина народът е готов да се бори или като послушна овца в кошара ще продължи да се поддава на дресировка от своите по-скоро строги и коварни господари, отколкото мили и любвеобилни стопани?

Сопата се е трансформирала в гега, която плющи в какви ли не вариации и форми по овчата гърбина – в зависимост от това кой овчар, вълк, лисица или мечка желае да лапне от „мръвката” на стадото. С което да задоволи глада на алчната си душа! Питам се до кога? Как е възможно народ с такава вековна история да позволява да му се случва такова брутално разграбване и затриване. А може би след „голямото” турско робство всичко се предава генетично? Не знам със сигурност, но истината е някъде там!

Навярно вече сте се ориентирали, че ще пиша за някои от „Голeмите” актуалните събития в последно време. Това го правя от място, което се намира далече от България. Тук съм за няколко дни, помага ми да се отърся от всичко и да видя родината си от страни, и честно казано картинката не изглежда добре!

Дори и да влезна за няколко минути в интернет, отново попадам на поредната дневна доза помия, необходима за имунизацията на мен и сънародниците ми. Опитвам да потърся някаква позитивна новина и мамка му, защо не успявам? Нито в информационните сайтове, нито във форумите, нито в социалните мрежи. Да не говорим за изследванията и социологическите проучвания, където България е или на едно от първите места когато става въпрос за нещо лошо, или на последните, при опция за хубаво.  Странно, но факт! Даже и да попадна на вест, където посланието е по-скоро позитивно, в коментарите под новината се излива грубост, злоба и завист. И въпреки това, има немалко коментари, в чиито редове може да се прочетат много истини. Но къде са същите тези коментатори в реалността? Тогава, когато трябва да защитят своите интереси и права? В най-добрият случай, се оставят в ръцета на черната овца, която подвежда останалите от стадото и вместо да се случи „Голяма стачка” или „Голям митинг”, се получава поредната и още по-лоша „Голяма пре*бушка” за народа.

Защото черното животинче е продало стадото или за по-хубава люцерна, или защото вълците имат срещу Черньото снимков материал за това как се е забавлявал с най-апетитната овчица, докато съпругата му дондурка малчугана у дома. Ха-ха, компромати! Така историята се повтаря, а после господарите продължават да водят безропотното стадо накъдето и както си пожелаят, а немощните животинки извиват врат една след друга. Това с компроматите ми напомня за „Голямото”  Се-Ре…Се,  излизащо в строго определен ден и час. Първоначално бе скандално, още повече след като и някои от записаните гласове потвърдиха, че са провеждали същите разговори. Други обаче, малко по-късно отрекоха. След направените официални проверки се установи, че адаптация принципно би могло и да има, но не съвсем.

Така или иначе, вече изтренираните ни сънародници не обръщат внимание на принципно любопитните записи. Те излизат през няколко дни, а и вечерните новини започват по-слабо да отразяват този тип скаднал, пък и да не е единствено той? Сега е зима, при „замразените” доходи на гражданите, акцентът се отклонява към новата цена на олиото и хляба. Все стоки от първа необходимост, затова няма и да е  проблем едно „Голямо” увеличние с 30-40% за старт. Това е шокиращо, но въпреки всичко, тренираните българи нямат нищо против. Предпочитат да изпият една „Голяма” халба бира (тя поне засега не е инфлационна и спекулативна) и след това да се унесат евентуално в розови сънища. Въпрос на избор, наистина! Други балкански и европейски държави при сериозни проблеми в държавата, излизат на улицата и се борят за правата си. Това у нас не помня да се е случвало, не и с подобна мащабност. Случаите се броят на пръстите едната ми ръка, а ако за лош късмет бях роден с 2 пръста, щяха да бъдат достатъчни.

Както и да е! На изгрев слънце, утолилият с бира жаждата си българин, се събужда и отива в службата си, където за негова неприятна изненада получава известие, че след месец вече няма да е служител там. Може и по-директно да бъде секвестиран, като веднага се налага да подпише заповедта си за съкращение. И така започва следващата форма на „Голяма” подигравка от страна на държавата. Първо, защото има нова промяна в закона от 2011г. за безработните, регистриращи се в Бюрото по труда. Второ, самите безработни са недостатъчно осведомени, често неграмотни и поради това новият седемдневен срок за регистрация се изпуска, и се случва едно „Голяма” – „По дяволите“! Да, дявол да го вземе, тази държава как промени закона и от тримесечен, срокът за записване стана само седем дни! А веднъж изпуснеш ли законният срок, нещата започват да стоят по-друг начин за теб.

И какво следва? „Голямо” бързане и „Голямо” редене на опашка в съответното подразделение на Бюрото по труда. Любопитна е и методологията, работеща там – буквално е „адски социална”, както за служителите на службата, така и за новите им „клиенти”. Предполагам презумцията е, че щом си на опашката, нямаш работа (ха-ха, нали си безработен вече), ето защо трябва поне два пъти да се редиш – първият за да ти проверат документацията. Тогава, ако всичко е наред, получаваш четири бланки, две от които са смислени и две са анкетни. След това  те записват в „оня” списък и започва второто нареждане на „Голяма” опашка, където вече, ако хванеш работното време, би могъл и да се запишеш по новата процедура. Межувременно, на опашката установяваш с изумление, че външнен консултант на Бюрото по труда въвежда една „странна” анкета. Там запитването е дали си търсил работа през тези седем дни, от  момента на  уволнението, съкращението или напускането си. Малко по-късно, от мъмренето на хората от опашката, разбираш, че това са едни по-стари бланки и е много вероятно след новите промени да се появи един друг консултант, който след нова „Голяма” процедура да започне нов0 „Голямо” консултиране. Ще последва ново печатане на анкети, с идеята да се подобри работата в службата. И тъй като консултантската фирма не е самариянска или социална служба, е хубаво да се знае, че нейните услуги се заплащат от данъкоплатците на страната.

Продължавам! Ако не успееш да хванеш днешният работен ден за регистрация, не се нервирай – и  утре е ден! Просто трябва да повториш отново описаният  вече цикъл с „Големи” опашки, който не спира до тук. Ха-ха-ха. Веднъж регистриран в Бюрото по труда, започваш всеки месец да се разписваш на точна дата и час, а ако го изпуснеш, си прецакан и губиш „правата” си. Ето защо има и друга „Голяма” опашка, тази за ежемесечните подписи, но с нея ще се запознаеш след четири седмици. (виж видеото по-долу) Преди това, на изпроводяк старши експертката от Бюрото те насочва към едно „Голямо” табло. Там установяваш, че трябва да подготвиш още малко документация и да попълниш едни нови бланки. След което се нареждаш на една друга „Голяма” опашка, този път в подразделение на НОИ, за да може евентуално да ти превеждат едни „Голяма” социални помощи, за един кратък период от време, според трудовия ти стаж. На тази опашка нещата не са по-различни, хората са намусени, притеснени, изнервени и болни. А някои и полудяват след като установят при срещатата си с уважаемите служителки на осигурителния институт, че документите им са непълни, нередовни, сгрешени или трябва да дойдат месец по-късно, защото бившият им работодател трябва да изплати полагащата се едномесечна заплата като компенсация. И никой не трябва да се сърди на иначе милите служителки, които изпълняват задълженията и отговорностите си, спуснати им от по-високо държавно ниво. Те, колкото и да са заредени с позитивизъм рано сутрин, след като превъртят няколко заредени на максимум с отрицателна енергия безработни, прихващат от негативизма. Атмосферата се наелектризирва до N-та степен.

Веднъж обаче, преминал през премеждията на „Големите опашки” и записал се в срок във всички определени за това служби, започваш да чакаш социалните си помощи. Нещо, което се превръща пак в  „Голямо” чакане. Този път в по-спокойна версия и евентуално на по-топло у дома, стига да не си „спестил” „Големите”  плащания за комунални сметки. За мен всичко описано изглежда доста усложнено и натоварващо, а какво остава за безработния човек. Намирам го за много жалко. Но такава е реалността, която видях докато се редях на създадените разнообразни  „Големи” опашки по няколко пъти. По-лошото обаче е начинът, по който се отнася държавата към хората. Хазната на страната ни явно до такава степен е изпразнена, че няма нито възможност , нито желание за подобряване на системата за работа – това е грях! Защо ли? Безработните по-лесно ще се регистрират и респективно започнат да „източват” държавните парички. А така, от опашка  на опашка и проблемите с документите, отново те връщат в края на „Голямата” опашка, с което отпадат % от потенциалните „клиенти” на бюрата по труда, респективно държавата. А после, след регистриция в институциите, всички чакащи преводи по банковите си сметки, продължават с едно друго „Голямо” изчакване. Трябва да си щастлив, ако получиш дотацията по сметката си в последния ден. Принципно държавната практика за трансфериране на „Големия социален превод” е основно със закъсняваща практика! В това число може да се включат и майките (родилки), на които за 45 дневния им болничен лист се случва и 2 месеца „Голямо” чакане и това не е по вина на работодателя.

И така, на фона на цялата „Голяма” глупост искам да насоча вниманието към наистина „важните и големи за държавата решения“. За мен това са действия в по-дългосрочен план, чиито становища, мнения и решения направени днес, ще бъдат ефективни след десет, двадесет и повече години. Като пример енергийната политика на страната, където България следва да подготви нова енергийна стратегия спрямо новият статут на държава, членка от ЕС. Принципно отправната точка на европейската енергийна политка е в три приоритетни направления: овладяване на негативните промени на климата, ограничение на външна зависимост на ЕС от вносни енергийни ресурси ( за което България има стратегическо участие) и насърчаване на икономическия растеж и заетостта, като по този начин да се обезпечи сигурна и достъпна енергия за потребителите. За тази цел енергийните услуги трябва да бъдат достъпни, да не се изчерпват и да допринасят за социалното и икономическото развитие при съблюдаване на изискванията за опазване на околната среда.

Всичко това би могло да бъде постигнато чрез:

• използването на по-малко енергия, т.е. подобряване на енергийната ефективност при производството и потреблението на енергия;

• използването на по-чиста енергия т.е. подобряване на енергийния микс чрез увеличаване на дела на нискоемисионната енергия;

• бърз технологичен напредък, в това число въвеждане на нови енергийни (чисти въглищни) технологии, което същевременно ще допринесе и за ограничаване на общностната зависимост от вносни енергийни ресурси.

От всичко до тук, на фона на Европейските цели, България трябва ясно да изчисти и дефинира националните си цели. Ето защо, след като се установи реално какъв е националният потенциал, е необходимо да се определи начина, по който страната ни ще постигне енергийната си сигурност. Дали това ще бъде с въгледобив, електрическа или ядрена енергетика, природен газ или топлоенергия, трябва да има едно устойчиво развитие, енергийна ефективност и регулация на пазарите, в това число и вътрешните. Това е едно важно и стратигическо решение. А има и други като: здравеопазване, социални и образователни,  но всички те не са така популярни и не се „радват“ на медийното внимание. За разлика от ежедневните, седмични и месечни скандали, като този, последният, с голямото изхождане тип „СеРе..Се“.

Може би Вие, ако се позаинтересувате, бихте могли да се насочите въпросите си и да получите отговор на това, кое е важно за страната ни и какъв  тип „хляб и зрелища“ се дават от политиците на България с пълна медийна подкрепа, за да се отклони вниманието от наистина „Големи”  управленски решения. Замисляли ли сте се защо в последните месеци това правителство няма „медийното спокойствие“, за разлика от предходното? А защо не потърсите отговор на въпроса кой е с интерес и изгода за отклоняване на вниманието, и създаване на тези интриги? Кой има интерес в АЕЦ „Белене“ или проекта „Южен поток“, както и преватицацията на АЕЦ „Козлодуй“ и „Марица Изток“ 2?

И ако тези въпроси не представляват интерес за вас, то тогава недейте се задълбочава, просто си платете „Големи” комуналните сметки за зимата, а после и за лятото. И ако, недай си боже дойде момент, в който разплащанията за тези услуги станат невъзможни и не е по джоба ви да купувате хляб от 3лв. за децата си –  не се притеснявайте, има и добра новина. А именно, че може просто да предозирате с една „Голяма” доза опиатни хапове от добре позиционирани „Големи” местни лаборатории и „щастливо” да финиширате, предаваки се. Без борба, без воля и желание за едно по-добро бъдеще и възраждане за Вас и децата ви. Така още повече ще улесните „Големия” изборния ден след няколко месеца.

Владислав Ножаров

*Използвани са материали от „Проект на Енергийна стратегия на България до 2020г.

YouTube Preview Image

1. Видео по време на голямата опашка за подписи на безработните

в Бюрото по труда – 08.02.2010г.

YouTube Preview Image

2. Видео по време на посещение в Бюрото по труда – Информация и документи за регистрация.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Етикети:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Един коментар

 1. Държавата излезе от контрол, а уж ние я създаваме, за да ни служи. Не казвам нищо ново, казват ни го десетки пъти на ден, десетки политици, държавници, общественици, журналисти. Но ни го казват, а тя, държавата, като омазана със слуз змиорка се изплъзва.
  Държавата ни яхната от елити (политически, партийни, дори военни и бизнес) ни влачи накъдето си пожелае – онзи ден във Варшавския договор, вчера в НАТО, в Европейския съюз, утре може да ни повлече към – не можах да предугадя къде може да ни завлече, но винаги за да вземе от нас, никога за да ни даде и защити.
  Държавата сключва външни заеми под знаменателя на всякакви благовидни предлози. Обогатяват се богатите, обедняваме ние.
  потърсете с името Джон Перкинс в интернет и ще попаднете на откровенията на един от икономическите убийци. Нашата държава и страната ни не е изключение.
  Сега ще купуваме нов за армията но стар за света многоцелеви самолет. След войните в Ирак и Афганистан и другаде, в които ни натикаха партиите чрез оседлаването на държавата ни, следват заеми и поръчки за внос, за внос, за внос и за износ, но не на високотехнологични продукти, а на суровини и… евтина работна ръка. И армията ни се оказа евтина за американските интереси – купиха я на безценица, а беше продадена за – образно казано – жълти стотинки от военни и политически феодали. Закрепостени сме, мили хора, макар едни от нас да получиха право да обикалят света, докато ние създаваме богатството им.
  електронният ми адрес е явен – ако искате свържете се да говорим
  bozhidar_spasov_sofia@mail.bg
  А на автора на материала под който коментирам ще кажа, че му завиждам – могъл е да излезе от България, което няма как да стане без добри пари и да я погледне отвън. Могъл излязал, могъл погледнал. Ние, пък си оставаме да гледаме отвътре вътре.

Напиши коментар


1 + 4 =

*

© 2015 . Всички права запазени.