С протести искат до 2 лв. за литър дизел

0

Протестиращите в София бутаха колите си по бул. “Цариградско шосе”. Шествието беше озвучавано от клаксони, за ужас на живеещите край булеварда. Снимки Михаил Кършовски и Митко Начев

Настояваме дизелът да се продава на дребно за максимум 2 лв. на литър. Сегашните цени на горивата ни убиват. Няма бизнес, който да не страда. Само интернет услугите не зависят от цената на петрола.” Това заяви Владислав Ножаров, един от софиянците, участници във втория национален протест срещу цените на гориватa, който се проведе днес.

Първият масов протест в страната се състоя на 13 март. Тогава стотици автомобилисти блокираха бензиностанциите, като наливаха в колите си гориво за жълти стотинки. Вчера тази част от сценария на гражданското недоволство беше заменена с блокада на основни кръстовища и входно-изходни пътища, революционни песни, заплахи с оръжие играчка или раздаване на цветя.

Част от протестиращите в София задръстиха входа на града откъм Горубляне. “За блокадата хората решиха спонтанно. След това всички се събираме на пл. “Народно събрание”, обясни г-жа Ирмена Кръстева, която носеше мегафон в ръка. Тя беше един от организаторите на колоната от над 150 автомобила, които се събраха по обед на паркинга пред “Метро” на бул. “Цариградско шосе”.

Останалите сборни пунктове в столицата бяха на кръстовищата на бул. “България” и “Тодор Каблешков”, на Околовръстното при Горнобански път и бул. “Цар Борис Трети” и на тунела за квартал “Люлин”. Очакванията на организаторите бяха в центъра на София да се съберат не по-малко от 2000 коли и между 12 и 15 хиляди души.

От столичното кметство уточниха, че е дадено разрешение в центъра на града да влязат не повече от 50 коли на лъч, т. е. общо около 200 автомобила.

На бул. “България” и “Тодор Каблешков” обаче в уречения час нямаше протестиращи. Само пътни полицаи, пратени да охраняват мястото, се въртяха в очакване на автоколона.

Нищо не се е променило от 13 март насам. Не е допустимо минималната заплата в държавата да е равна на 100 литра гориво!” – изреждаше аргументите си за протеста Владислав Ножаров.

Недоволните настояват производителите да обяснят как точно става ценообразуването на горивата в България. Каква е доставната цена на петрола официално от Русия и какви компоненти още участват в ценообразуването до крайния потребител.

Според Славян Желязков, един от организаторите на протеста в интернет, някои политически партии се опитват да яхнат бензиновите стачки. “Но ние се разграничаваме от всякакви партии и особено от БСП, които нямат място в нашите протести.” Колегите му от сборния пункт на “Цариградско шосе” казаха, че не ги интересува кой от коя партия е. “Призоваваме всички граждани да участват във всички видове протести. Явно партиите една по една не могат да се справят с кризата в страната. Затова да се обединяват и да вземат мерки! Днес протестираме срещу цените на горивата, утре срещу цената на хляба и т. н.”, задъхано обясняваше ИрменаКръстева.

Към 15,30 ч първите коли от автоколоната на протестиращите, която тръгна от 7-и км на “Цариградско шосе”, стигнаха до Орлов мост. Придвижването ставаше изключително бавно, с 2-3 км в час. Един от протестиращите на Орлов мост беше задържан за кратко в Първо РПУ, но бързо бе освободен.

Опит за блокада на Дунав мост направиха протестиращите от Русе, предаде кореспондентът на “Труд” в града Николай Каламов. В протеста там участваха около 350 автомобила. Шофьорите спряха в две колони на кръговото на Дунав мост в посока на града и за 30 минути нито тирове, нито други автомобили можеха да продължат пътя си.

Полицаите извикаха подразделението за специални операции. Баретите дойдоха с три патрулки и един бус, за да изтеглят встрани автомобила, който запречва движението. В крайна сметка движението бе отпушено в едната посока, но колоните към Дунав мост се задържаха доста дълго, тъй като полицаите бяха спрели протестиращите, докато не се изчисти проблемът в другото платно.

Автор:  Милена ИЛИЕВА / Вестник „Труд“

* Цялата тема може да прочетете – ТУК.

Видео от протеста в София:

YouTube Preview Image

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


8 − = 7

*

© 2015 . Всички права запазени.