ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА И НА ВСИЧКО ОСТАНАЛО– МАЛКИ ЛЪЖИ МЕЖДУ ПРИЯТЕЛИ…

0

Източник: Блогуващият с пилци

Не кормувам, не съм горд водач на МПС, не клаксонирам като бесен след пресичащи прекалено бавно бабички и не се подмазвам на катаджиите. За мен автомобилът представлява обикновен уред за придвижване от точка „А” до точка „Б”, когато не съществува друг рационален начин за изминаване на същото разстояние. Во кратце, заинтригувах се от цените на бензина единствено заради социалните брожения, които очевидно са също толкова искрени, колкото и неориентирани. Защото протестите определено не се канализират в правилната посока.

Хората искат бензин, за да си джиткат таратайките на воля. Разбирам ги напълно, свободата на придвижване е записана в Декларацията на Човешките права. Според протестиращите проблемът се състои в това, че правото им е нарушено заради непоносимите цени. Хубаво, но нека видим също колко струва литър бензин зад граница, нека погледнем какви са акцизите, ДДС… И тук се натъкваме на втори проблем – точни и ясни данни за цените зад граница няма. Или ако има цени на бензина, то пък са забравили да дадат данни за акциза и т.н. Ама че завеян народ! Казва се само, че „там”, зад граница, и бензинът, и всичко е по-скъпо, че лошата Европа не позвалява на доброто ни правителство да сваля акциза и т.н. Е, да, обаче не е така!

Когато човек се поразрови, открива, че цената на бензина може би е сред най-ниските на континента, но само защото акцизът е най-малък. Т.е. парсата не отива в джоба на държавата, ами в нечий чужд джоб с избродирани (нали такава сега е модата) российски инициали. Излиза, че Лукойл съвсем своеволно надува цените на брутното гориво, нищо че цената на преработката, както и на превоза, е значително по-ниска от средните в ЕС. И може би Брюксел не ни позволява да намаляваме безкрайно акциза, за да не харижем абсолютно целия келепир от мижавата ни данъчна политика на братушките.

Другата подробност се заключава в една тъжна констатация – колкото и ниски да са цените на горивата, българинът не би могъл да се вози колкото му душа иска ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ ЗАПЛАТАТА МУ Е НАЙ-НИСКАТА В ЕВРОПА. Официалната теория гласи, че цените са ниски, защото хората не могат да купуват, а икономиката се е свила до такава степен, че дори и премиерът поощрява домашното производство на зарзават. Обаче това са лъжи. Защото не само покупателната способност е ниска и не само съотношението цена/качество превръща всеки боклук в безбожно скъп лукс, но и в действителност много стоки от първа нобходимост (месо, олио, брашно, зеленчуци…) са по-скъпи от тези в други европейски държави със съвсем приличен жизнен стандарт.

Тъй че съм напълно съгласен с правотата на протеста. Само че, ако трябва да се протестира срещу някого и нещо, за да се постигне полезно развитие в икономиката и жизнения стандарт на страната и народонаселението, ще се наложи може би автомобилистите първо да поискат по-високо заплащане за всички и чак след това да се замислят за удоволствието от кормуването на МПС сред живописните родни пейзажи.

Цялата статия може да прочетете – ТУК.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


2 + = 9

*

© 2015 . Всички права запазени.