Пролетното почистване на София продължава и днес в Южния парк.

0

Цялата тема може да прочетете – ТУК.

Пролетното почистване в София ще започне на 4 април и ще продължи до 21 април. Кампанията беше открита днес от кмета на София Йорданка Фандъкова и още от днес в Борисовата градина до езерото „Ариана“ доброволци раздават брошури, пликове за отпадъците и ръкавици. Къде по райони ще се раздават пликове и ръкавици хората могат да разберат от районните администрации.

През целия период на кампанията гражданите могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци (дивани, канапета, фотьойли, санитарен фаянс, матраци, дюшеци и др.) до кофите за боклук. За тези отпадъци няма да има график по време на пролетното почистване и те ще се извозват непрекъснато, уточни Фандъкова. След кампанията хората могат да ги изхвърлят по графици, които са в районните кметства.

Кметът призова хората да изхвърлят максимално разделно. За излязло от употреба електронно оборудване да се обаждат на фирмите „Елтехресурс“ – 080014100 и 0885770041, или „Тонер дайрект България“ – 070011007. „Екобулкар“ пък прибира излезли от употреба автомобили (080014100).Те взимат старата техника от домовете. За изхвърляне на хартия, стъкло, пластмаса и метал хората трябва да се обаждат на фирма „Полисхарт“ на тел. 0885753794.

Почистването на междублоковите пространства е задължение на гражданите, като събраните от почистването отпадъци трябва да се поставят в контейнерите за боклук или в чували до тях, напомниха от общината. Изрязаните храсти и клони могат да се оставят в зелените площи на удобно за извозване място, а не до съдовете за битови отпадъци.

Общината вече започна да мие улици и площади. През изминалата седмица са измити повечето централни булеварди и площади и през април почистващите фирми ще продължат да мият по график, изготвен от Столичния инспекторат, като ще се наблегне на кварталните улици. По кооперациите ще бъдат разлепени графици и Фандъкова призова максимално да разчистят от автомобили улиците, които ще бъдат мити. Това ще става предимно през нощта и в събота и неделя.

Започнало е и почистването на речните корита. При проверка наскоро кметът Фандъкова е установила, че в коритото на Драгалевската река се изсипва строителен отпадък. Тя се надява повече хора да се включат доброволно в почистването, защото после повече ще пазят.

Почистващите фирми са започнали да подменят кошчетата по улиците, каза още Фандъкова и призова хората в София да изхвърлят отпадъците си само на регламентираните места.

Статия / Дневник / Нели Чолашка.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


3 + 4 =

*

© 2015 . Всички права запазени.