България на опашката по ефективно правораздаване в класация на 66 държави от цял свят.

0
"Да запалим свещ за смъртта на българското правосъдие!"

Колаж / Фейсбук група: "Да запалим свещ за смъртта на българското правосъдие!"

Източник: в. Труд

България е на опашката по ефективно правораздаване, показва класация на 66 държави от цял свят. В общия списък страната ни е на 64-то място, а в този на държавите от Източна Европа и Централна Азия – на последното 12-о. В България корупцията е висока, а отчетността на правителството ниска, проблематична е и дискриминацията на малцинствата.

Положителните характеристики на страната ни са, че гарантира добра защита на гражданите от престъпност и че зачита свободата на изразяване, сдружаване и религиозна принадлежност.

Класацията е наречена “Индекс на върховенството на закона” и се публикува за втора година във Вашингтон.

Съставя я US неправителствена организация “Проект за световна справедливост”, финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Идеята на съставителите не е да “засрамват държавите”, а “да предоставят полезни отправни точки за сравнение на държавите”. Индексът показва състоянието на върховенството на закона от гледната точка на обикновения гражданин. Анкетират се по 1000 души във всяка страна. От участниците в проучването се очакват отговори на въпроси от типа могат ли да получат публична услуга, без да се налага да подкупят представител на властта, или пък дали могат да извършват всекидневната си дейност, без да се страхуват от престъпници или от полицейски тормоз. В изчисляването на индекса се вземат предвид 9 фактора – ограничена власт на правителството, липса на корупция, ред и сигурност, фундаментални права, откритост на правителството, спазване на правилата и законите, достъп до гражданско правосъдие, ефективност на наказателното правосъдие и неформално правосъдие. Индексът е на стойност от 0 до 1, като 0 е най-лошото, а 1 най-доброто представяне.

Най-зле е страната ни в областта на наказателното правосъдие – класирана е на 64-то място с индекс 0,30.

След България са само Либерия и Венецуела. Наказателното правосъдие е единственият фактор, по който бележим спад в сравнение с м.г., когато индексът ни е бил 0,46. По останалите фактори резултатът ни се подобрява.

България е близо до дъното на списъка и по показателите ограничена власт на правителството и липса на корупция, по които сме 50-и. Класацията показва, че по-малко корупция има в страни като Етиопия, Гана, Гватемала, Казахстан, Перу.

Най-добре България се представя по фактора ред и сигурност – 34-то място.

№1 сме по пренаселени затвори в ЕС

България е на първо място по пренаселване на затворите в ЕС, сочи статистика на ЕК, цитирана от БТА. Класацията е за брой задържани спрямо капацитета. За България показателят е 155,6%, най-ниският е в Латвия – 70,4%. У нас има 9071 затворници, като 10,4% от тях са в предварителния арест. 1,9% от всички зад решетките са граждани на ЕС. Данните са за 2009-2010 г.

Цялата тема може д прочетете – ТУК.

Ако ви е писнало от всичко това, тогава:

Включете се в петицията! Дайте своя глас! Решете вие!

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


2 + 3 =

*

© 2015 . Всички права запазени.