Всички животни са равни, но някои са по-равни, отколкото другите.

0

„Всички животни са равни, но някои са по-равни, отколкото другите.“

с тези думи Джордж Оруел прави акцент в последната десета глава

от новелата си  „Фермата“ / „Animal farm„.

Горещо ви препоръчвам да отделите малко време, да я прочетете или ако предпочитате изгледате по-долу анимационното филмче / историята. За нея е нужно да отворите очи – само тогава може да видите къде има двоен стандарт!  Друг въпрос е дали го искате? 🙂 Наистина, изборът и решението как предпочитате да живеете живота си е ваш! Дано затворените очи не довеждат до по-чести страхливи, начумерени и трудни моменти, вместо с отворени очи да се наслаждавате и живеете свободно, без условности и зависимости..Трудно е да имаш смелостта да се бориш и устояваш разбиранията си, лесно е да си покорен и съгласен с „тоягата“, която ти налагат. Приятно четене и гледане!

Следва анотация:

Фермата на животните (на английски: Animal Farm, оригинално заглавие: Animal Farm: A Fairy Story) е антиутопия, публикувана през 1945 г. от писателя Джордж Оруел (авторът определя жанра ѝ като приказка[1]). Това е една от най-популярните сатирични алегории на тоталитаризма. Самият Оруел описва книгата като роман против Сталин[2] Списанието Time поставя „Фермата на животните“ сред 100-те най-добри английски романа за всички времена[3].

В книгата се описват събития, които водят до установяването на ерата на Сталин – корупция, недалновидност, безразличие, невежество и терор. Книгата е алегория на революцията от 1917 година в частност, и революцията въобще. Личните впечатления на Джордж Оруел от Испания и малко по-късно запознаването му с материали и документи по политическите процеси в СССР го заставят рязко да промени комунистическите си възгледи и да се раздели с илюзиите си, които тогава се споделят от голям брой западни интелектуалци.

Във „Фермата на животните“ животните на фермера Джоунс, водени от свинете (които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители на преврата) се вдигат на бунт, завземат фермата и установяват нова власт без участието на човека, „за да вземат съдбата си в свои ръце“. После животинската революция следва хода на всички революции – към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална номенклатурна прослойка, за която не важат общоприети закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира… Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг на седмата животинска заповед: „Всички животни са равни, но някои са по-равни от други„.

Оруел умело иронизира идеологията на новото съветско общество, която обслужва много повече интересите на новата управляваща прослойка, отколкото на хората. Произведението разкрива манипулативната същност на революционните промени след 1917 г. В крайна сметка резултатът е трагичен, системата е обречена на провал и се разпада. Сатиричната антиутопия „Фермата на животните“ е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпкват личните граждански свободи. Издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона книгата се превръща в мъдра, състрадателна, безпощадна и просветителна басня за/на 20 век.

Седемте основни заповеди:

Животните във фермата издават седем основни заповеди, алегория на седемте смъртни гряха:

  1. Този, който ходи на два крака е враг.
  2. Този, който ходи на четири крака или има крила е приятел.
  3. Животните не носят дрехи.
  4. Животните не спят в легло (добавено след това: с постелки).
  5. Животните не пият алкохол (добавено след това: без мярка).
  6. Животните не убиват други животни (добавено след това: без причина).
  7. Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите. (След изгонването на човека и налагането на новия ред във фермата логично се стига до животинския хепиенд.)

Последната, седма заповед става крилата фраза от романа. През 1977 година Пинк Флойд издават албума си „Животни“ (Animals) по мотиви от книгата на Оруел.

Джордж Оруел / George Owell

Фермата на животните / Animal Farm

Цялата приказка може да прочетете – ТУК.

ВИДЕО ВЕРСИЯ:

YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

КРАЙ!

Включете се в петицията! Дайте своя глас! Решете вие!

* Източници: Уикипедия ; Моята Библиотека ; Документални филми ;

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


5 + 4 =

*

© 2015 . Всички права запазени.