Кажете „ДА“! … И българите от чужбина могат да бъдат депутати!

2

Румяна Угърчинска / в. Труд

Цялата тема може да прочетете – ТУК / сайт: Отворено писмо.

Кажете ,ДА“! С ,Д“ като демокрация и ,А“ като алтернатива, защото само с „Не“ не става. Протестите срещу монополите са израз на гражданско съзнание, жизнено необходимо за обществото, но за съжаление недостатъчно за промяна на статуквото. С 30% емиграция, с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност България се нуждае от нови идеи и лица. Настоящата конституция, скалъпена панически в началото на прехода, пречи на наложителната алтернатива. Докато парламентът празнува нейната 20-а годишнина, тя дискриминира българските граждани, живеещи в чужбина, като ги лишава от правото да бъдат избирани и да избират свои преки народни представители.

Политическият монопол може би гарантира известно спокойствие на някои управляващи, но в същото време лишава българската нация от потенциален човешки ресурс. Демокрацията, както и пазарната икономика, не се получават като коледен подарък или рязане на лентички. Те са резултат на протести, дебати и участие.

Омбудсманът предложи дебат. Анкета тече от 20 юни на неговия сайт. Тя ще приключи на 20 юли. Дори и плаха, това е първа стъпка към обединението на българите вън и Вътре в страната в името на демократичната алтернатива. Кажете „ДА“!

Автор: Румяна УГЪРЧИНСКА, журналист

* Източник:ОТВОРЕНОПИСМО“ ; вестник „ТРУД“ ;

АНКЕТА:

Трябва ли българите с двойно гражданство да имат пасивно избирателно право, т.е. да могат да се кандидатират и да бъдат избирани за народни представители?

 • Да (53%, 35 Votes)
 • Не (47%, 31 Votes)

Total Voters: 66

Зареждане ... Зареждане ...

Трябва ли да има отделен избирателен район (или райони) за българите, които живеят в чужбина?

 • Да (61%, 33 Votes)
 • Не (39%, 21 Votes)

Total Voters: 54

Зареждане ... Зареждане ...

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

2 коментара

 1. АЗ СЕ БОРЯ ВЕЧЕ 21 ГОДИНА И ПРЕДИ ТОВА ОТ 1981 ГОДИНА ДА БЪДА НАРОДЕН ДЕПУТАТ И ВСЕ НЕУДАЧИ, ЗАТВОР 1981 ГОДИНА А СЕГА ЮДЕЙСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА …


  PLANEN: SPRÄNGA SLOTTET
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/terrordadetinorge/article13396751.ab
  Anders Behring Breivik hade planerat för fler terrordåd: Det handlar om uppenbara platser
  OSLO. Det kungliga slottet och Arbeiderpartiets huvudkontor skulle sprängas.
  Men tiden räckte inte till för Anders Behring Breivik, 32.
  Det tog för lång tid att tillverka bomberna, enligt polisen


  НЕГОВИЯТ ПЛАН Е БИЛ ДА ВЗРИВИ ЗАМЪКЪТ НА НОРВЕЖКИЯ КРАЛ.
  Това е заглавието във в-к „Афтонбладет“СЕГА ОТНОВО ЩЕ ПРОБВАМ ЗА КМЕТ НА ВРАЦА.

 2. garan4e каза:

  Уважаема г-жо. Бъдете така добра Вие лично, и всички останали сънародници да се завърнете обратно в родината за известно време, да поживеете тук, да позаплатите малко държавни разноски, да повнесете малко ДДС, да се посборите с този онзи, „да подърпате каруцата с нас“, така да се каже, физически, нали разбирате…
  И тогава ще говорим за вашите избирателни права. Защото ако всички ние се пренесем при всички вас в красивите и подредени (от някой друг) държави, няма да има за какво да се кандидатирате – ние вие, ни ние. В смисъл, че последният тук просто ще загаси осветлението …

Напиши коментар


3 + = 8

*

© 2015 . Всички права запазени.