Растежът на заетостта в България и спестяванията на населението.

0
Графиката изобразява растежът на заетостта в България на годишна база, съпоставен спрямо останалите държави от Европейския съюз. Страната ни е на пред последно място, веднага след Румъния и преди Гърция.

Растеж на заетостта, % на годишна база / Източник: Евростат.

От горната илюстрация се вижда също, че Естония е с най-голям растеж на заетостта, с огромна разлика спрямо всички останали страни в ЕС. Може би при тези данни Тотю Младенов и синдикатите ще признаят, че реформите и бюджетната дисциплина създават работни места и ще се извинят за това, че адвокатстваха за спиране на реформите и раздуване на дефицитите?

Спестявания като дял от БВП / Източник: Евростат.

Някои (напр. политици) казват, че българите много спестяват в банки и това е причината да не се възстановява икономиката. Обаче, всъщност депозитите в банките растат по-бавно отколкото преди кризата. Нещо повече, в други страни има повече спестявания, но това не пречи на някои от тези страни да постигат отлични темпове на растеж на икономиката. В другата крайност – гърците почти нищо не спестяват, обаче това явно не помага на възстановяването.

Депозити на неправителствения сектор / Източник: БНБ.

*Източник: Блогът за икономика. / Автор:  Геори Ангелов

* Свързани теми:

Включете се в петицията! Дайте своя глас! Решете вие!

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


8 − = 3

*

© 2015 . Всички права запазени.