Видео: Цюрих – право на престой, сега!

0

Цюрих – право на престой, сега!

* Цялата тема може да прочетете – ТУК.

На 19 декември 2008 г. около 150 бежанци без документи и активисти, солидарни с тях, окупираха църквата Предигер в Цюрих (Швейцария) за над две седмици. Техните искания бяха за премахване на тежките разпоредби, забраната за работа и легализирането статута на всички имигранти без документи.

През 2007 и 2008 г. Шейцария прие няколко по-стриктни закона относно политическото убежище за чужденци. Премахнато бе социалното подпомагане на неполучилите политическо убежище като на засегнатите е позволено да получават само спешна помощ. Процедурата, количеството и формата зависят от всеки един кантон. В Цюрих властите принужават хората да живеят със само 60 швейцарски франка (52 щатски долара) на седмица под формата на купони за веригата супермаркети Мигрос. Някои имигранти дори са карани да сменят местопребиваването си (спешните приюти) ежеседмично.

Цюрих също е много стриктен при прилагането на т.нар. „политика на трудностите“ („hardship policy“). Разпоредбите за случаите на затруднения позволяват на имигранти без документи, които са живели в Швейцария в продължение на поне пет години и са „интегрирани много добре“, да подадат молба за разрешително за пребиваване. След проверка на тези искания, имиграционни власти от съответния кантон ги изпращат на Федералната служба за миграция. Кантонът Цюрих обаче налага изключително тежки условия и не изпраща нито едно искане към федералната служба през 2008 г.

Активисти от кампанията „Bleiberecht“ („Право за всички да останат“) вече са окупирали църква в Цюрих през 2007 г. През следващата година са организирани още протести и други акции. Въпреки това политиката по отношение даването на политическо убежище в кантона Цюрих не се е променила и през зимата на 2008 г. много хора осъзнават необходимостта от решителни действия, за да лансират исканията си.

Филмът документира окупацията на една църква. Имигрантите без документи и активистите от „Bleiberecht“ обясняват проблемите, исканията си и по-нататъчните апсекти на окупацията в детайли. Разказват за преговорите с ис Департамента по миграция в Цюрих и политическите резултати.

Тридесет-минутният филм е заснет от видео-активистки от a-films, bleiberecht bern, bleiberecht zürich и solidarité sans frontières.

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


4 + 5 =

*

© 2015 . Всички права запазени.