Видео: Война срещу декомрацията / The war on democracy

0

Война срещу декомрацията / The war on democracy

*Цялата тема може да прочетете – ТУК.

Това е полемичен, романтичен и стряскащ документален филм на австралийския журналист Джон Пилджър. Темата е империализмът, кухите клишета на „свободния“ свят и бруталността на американските интереси в частност. Сред интервюираните са и мнозина представители на американския управляващ елит.
След като хунтата идва на власт през 1973 г. под натиска на САЩ започват агресивни пазарни реформи по теориите на Фридман. В Чили се провежда безогледна дерегулация, разграбване на обществената собственост под прикритието на закона, масова приватизация, нахлуване на чужди капитали и др. В началото на 1980-те, когато Фридман и Държавния Департамент на САЩ провъзгласяват „Чудото на Чили“, всъщност икономиката в страната е в кома: банките са източени, БВП рухнал с 19%, безработица, нищета и бездомни са набъбнали между 100 и 500%; спестявания и пенсионни фондове са стопени от инфлация.
Звучи познато, нали? Неслучайно. Родната криминална банда следваше същите – вече дискредитирани – теории на Фридман за свободния пазар. Последиците: страната и обществото в руини и формиране на месна олигархия зад паравана на парламентарна демокрация.
Гледайте филма! Подобен материал почти никога не се появява в „свободната“ преса и такъв журнализъм заслужава подкрепата на публиката.

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Напиши коментар


+ 1 = 5

*

© 2015 . Всички права запазени.