Повече за пенсионна система и реформа в България. И още – интервю на Бисер Петков ( новия управител на НОИ ) за разходо – покривната пенсионна система.

0

Изгледайте във втората част на предаването (след 07:47ч.) – интервю на г-н Бисер Петков (нов управител на НОИ) по Нова телевизия – „Здравей България09.09.2011г. По време на изказването си г-н Петков споделя факти, които не са приятни за бъдещите, а и вече настоящи пенсионери. Въпреки това, ще се запознаете с една истинска позиция и отношение на високопоставен държавен служител, спрямо обществото и населението на Р. България.

Замислете се какъв трябва да бъде стимула, за да плаща осигуровките си човек в България, след като няма представа в по-дългосрочен план каква ще му бъде пенсията и да се моли че: „закона ще бъде благосклонен към него“ – хахаха, а в по-краткосрочен дори и не получава подходяща здравна помощ (това е една друга тема). Да, наистина – Закона ни задължава всеки месец да ни се удържат от заплатата суми, но къде ли отиват тези пари – знаете ли?

Най-веселото в прекрасното интервю на г-н Петков е момента, в който се установява как държавата недоволства от продължителността на живота на сънародниците ни (след 07:57ч.)! Ако помните след великолепната „пенсионна реформа“ на ПП „ГЕРБ“ , се реши да се направят промени в кодекса на труда и да се повиши пенсионната възраст до 65г. при мъжете и 63г. при жените.

На скоро излезнаха  докладите на международни институции като Европейската комисия и в България – НСИ.  В тях се чете, че пенсионна реформа в България реално не се предвижда. (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК). Нещо повече, какъв би могъл да бъде аргумента, да се осигуряваш пенсионно в България, след като според последните доклади на ООН (юни 2011) и ЦРУ (август 2011) продължителността на живот за мъжете в страната ни е 70години, а при жените 77години.  В Световен план данните сочат, че продължителността на живот при мъжете е 65,21години, а за жените 69.05години. Това съпоставено с последната актуална и дългосрочна идея на правителството да се повиши пенсионната възраст изглежда безмислено..освен разбира се, ако не се изхожда от гледната точка, че такъв е закона и кодекса за сициално осигуряване, а реалната му целяща идея е:  държава да събира едни пари, за да пълни джобовете на други хора, финансирайки тяхни части проекти.

– – –

В продължението по темата, може да се запознаете с броя и структурата на пенсионерите в периода 1998-2008г.:

* Уточнение към таблицата –  средната възраст на пенсиониране в България е едва 56 години. От г0рната таблица става ясно защо – огромна част от хората (над 69%) се пенсионират на възраст под 60 години.  Над 20% се пенсионират дори преди 50-годишна възраст. – Източник на тази информацияБлогът за икономика / Георги АнгеловВъзраст на пенсионерите в България.

* Свързани теми:

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Етикети:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар


4 − = 1

*

© 2015 . Всички права запазени.