ПРИЗИВ – За изборните права на Българите в чужбина.

0

ПРИЗИВ

За изборните права на Българите в чужбина

Румяна Чеков - Угърчинска

На 14-и декември, ще се състои кръгла маса в София, където институции и политически партии ще отговорят пред гражданите на въпроса : Как да се сложи край на изборната дискриминация спрямо 2-та милиона Българи пребиваващи в чужбина?

След многобройни срещи с българи живеещи зад граница и консултации на френски и други специалисти по конституционно право, на 25-и май 2011 година Румяна Чеков-Угърчинска се обърна към Омбудсмана на Република България, господин Константин Пенчев,  с “Отворено писмо” разпространено в същото време в българските медии. Основна тема на писмото е дискриминацията спрямо притежателите на “двойно гражданство”, и  не-“уседналите” български граждани лишени от избирателни права.  Те имат право да гласуват, но не по същите правила. Могат да избират,  но не да бъдат избирани. Не гласуват за свои представители в парламента. Вписани в една Конституция създадена през далечната 1991 година, много преди влизането на страната ни в Европейския съюз, тези правила са не само отживелица, те лишават близо 25% от българите от техните елементарни граждански права по принцип гарантирани от същата Конституция.

Чеков-Угърчинска сочи също така в обръщението си към омбудсмана незачитането на подписания от българското правителство “Лисабонски договор”, гарантиращ представителността на всички национални общности, където и да се намират те на територията на Стария континент и ограниченията в българската избирателна система, свела до “0“ представителността на 2 милионната ни емиграция. Разделена и разединена българската нация се нуждае от ново законодателство, насочено към обединението на българите от чужбина с тези от страната. В заключение Чеков-Угърчинска подчерта, че само равнопоставеността на всички български граждани е способна да възвърне интереса на емигрантите към Родината и отвори пътя за връщане на част от тях. (с пълния текст на „Отворено писмо”, може да се запознаете – ТУК)

Само 24 часа след получаване и оповестяване на “Отвореното писмо”, господин Константин Пенчев отговори на Румяна Чеков-Угърчинска с официално становище, в което изрази пълната си подкрепа в полза на необходимото обновяване на българската Конституция написана преди 20 години. Омбудсманът, запознат с общоевропейското законодателство, подкрепя идеята за участие в управлението на страната на българите придобили “двойно гражданство”, практика широко разпространена в демократична Европа. Според господин Пенчев, придобилите опит и знания в чужбина, биха били от полза за България, ако им се предостави законова рамка за реализация в Родината. (с цялото становище на Омбудсмана, може да се запознаетеТУК)

Получила подкрепата на Омбудсмана, Румяна-Чеков Угърчинска, преведе разменената между двамата кореспонденция и информира международните организации и дипломатически представителства за началото на борбата за промяна на избирателното законодателство. За да информира българските си приятели, инициаторката създаде Фейсбук групаОтворено писмо до Омбудсмана на Република България в която публикува редовно всички прояви, нейни и на съмишлениците ù, свързани с искането за промяна, както и уебсайта на „Отворено писмо„.

Междувременно офиса на Омбудсмана публикува на сайта си, въпросник предназначен да сондира общественото мнение и нагласа по въпроса. Участието чрез попълване на допитването се оказа сравнително скромно. Някои посочиха техническите затруднения, други – липсата на гласност. Този първи “неуспех” не спря динамиката на инициативата. ( желаещите да попълнят въпросника могат да намерят формуляра ТУК, и да го изпратят на адрес: otvorenopismo@mail.bg до края на месец ноември )

След съвмесна телевизионна изява, госпожа Чеков-Угърчинска и господин Константин Пенчев се споразумяха за организиране на Кръгла маса по този въпрос с всички заинтересовани страни : държавни институции, политически партии, депутати, неправителствени организации, българи от чужбина и от страната.

На 14-и октомври, Омбудсмана на Република България потвърди поетия от него ангажимент за организиране на общонародна дискусия за участие в управлението на страната на българи с двойно гражданство и създаването на избирателни райони в чужбина. Датата, която той определи е 14-и декември 2011 година. Желаещите да участват трябва да го заяват на адрес  a.raleva@ombudsman.bg. Съобразно с изявеното искане от Румяна Чеков-Угърчинска, ще бъде гарантирана от администрацията на омбудсмана и скайп връзка за българите от чужбина, които няма да имат възможност да пътуват до родината на определената дата. ( запознайте се с подробностите за участиеТУК)

След печалния хаос, който лиши хиляди българи от участие в последните избори, въпреки усилията положени от ред будни граждани зад граница от цял свят ( вижте: „Обществени съвети на българите в чужбина„, Искаме да гласуваме„, Еврочикаго, „Българи от Австрия, „Гласуване без граници“ , „Разномишленици„, „България Сега„, „Deutsche Welle“ , Mediapool) дадената възможност да се изрази искането за промяна на конституцията, която да гарантира реална равнопоставеност на всички български граждани е едно РЕШАВАЩО СЪБИТИЕ. Наш дълг е да не изпуснем тази възможност и да проявим гражданската си отговорност чрез активно участие.

Сгрешените протоколи, “забранителните списъци”, купените гласове, платената медийна пропаганда от последните избори, доказват че настоящата избирателна система е порочна, а управлението на държавата – неспособно да гарантира гражданско равноправие. Време е да поемем съдбата си в ръце и да наложим истинска демокрация с правото на всеки да избира и да бъде избиран. От нас зависи !

За контакт : otvorenopismo@mail.bg

Официален сайт:

Отворено писмо

Фейсбук група:

Отворено писмо до Омбудсмана на Република България

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Напиши коментар


4 + 2 =

*

© 2015 . Всички права запазени.