Видео: Краят на бедността / La fin de la pauvretè (2008)

0

Краят на бедността / La fin de la pauvretè (2008)


YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

„Краят на бедността?“ пита дали истинските причини за днешната бедност са коренят в колониалните времена, допринесли за създаването на съвременната ни система, при която богатите нации експлоатират бедните. Хората, посветили живота си на борбата срещу бедността, отговорят, осъждайки колониализма и последствията от него – заграбването на земята, експлоатацията на природните ресурси, дълговете, свободните пазари, търсенето на корпоративни печалби и развитието на една икономическа система, при която 25% от населението в света консумира 85% от неговото богатство.

Филмът се докосва до основни теми в днешната икономика: приватизацията на здравеопазването, образованието, водата, железниците; отговаря на наболели въпроси, като „Чуждите инвестиции носят ли благоденствие на местните общности?“; показва с ясни примери как свободният пазар унищожава местното производство, поставяйки го на колене пред субсидираните продукти на Запада.
Гледайки този филм, на места ще видите днешната българска реалност и какво бъдеще очаква България при днешните икономически условия. Дали България не е една нова колония на западния свят?

С участието на носителите на Нобелова награда Амартия Сен и Джоузеф Стиглиц, авторите-активисти Сюзън Джордж, Ерик Тусен, боливийският вицепрезидент Алваро Гарсия Линера и други.

На сайта на филма е публикувана петиция с 10 точки за борба с бедността, предложена от авторите. Петицията има за цел събирането на 10 милиона подписа с цел да се окаже натиск върху световните институции за промяна на днешната икономическа парадигма. Ако споделяте предложенията на авторите й, молим ви да я подпишете – тук:

http://www.theendofpoverty.com/sign_petition.html

Напиши коментар


− 5 = 2

*

© 2015 . Всички права запазени.