ВСЕ ОЩЕ НЕ Е КЪСНО!

1

Най-голямото богатство на една държава  не са нито нейните полезни изкопаеми, нито климата, а хората, които я обитават.

В условия на глобална икономика, инвестициите се стичат преди всичко към страните с положителен прираст на населението. Единствено увеличаването на броя на гражданите – потребители може да осигури икономически растеж.  “Застаряващите” западно европейски държави, следят много внимателно човешкия икономически фактор. Освен специфична вътрешно – политическа социална политика за подсилване на  раждаемостта, те поддържат тясна връзка с тези части от населението, които по различни причини са пръснати по света. Гражданските права на живеещите извън националните територии са абсолютно идентични на сънародниците им останали в Родината. Страна като Франция например, с 3% граждани живеещи извън нея предоставя на своята “Диаспора” 12 сенаторски и 11 депутатски места. По този начин, “старата демокрация” в едно и също време “печели” французите пребиваващи “на вън” и чрез тях разпространява културното си и икономическо влияние в чужбина.

В сравнение, България, която с 25% население живееащо извън страната, не осигурява никаква политическа представителност на българите живеещи в чужбина. Още по-лошо, нейната вече остаряла конституция в противоречие с Лисабонския договор, дискриминира “Диаспората”, като я лишава от избирателни права. В същото време, икономическата криза в България се задълбочава. Цените на топлинната и електрическа енергия, хранителните стоки и безработицата растат. Прираста на населението е отрицателен. Раждаемостта – скромна, а смъртността – обезпокояваща. Емигрантската вълна не спира. Междувременно, въпреки мъмренето от Брюксел, законодателната и изпълнителната власт дават признаци на аматьоризъм, незнание и безпомощност. Опозицията се разкъсва в кланови борби. Безкрайната каскада от скандали: шистовия газ, лекарствата, здравната система, бонусите, образованието, правораздаването потвърждават жизненонеобходимата политическа промяна. Стотиците хиляди българи зад граница са един ценен и неизползван ресурс. Те могат да допринесат не за “формалната”, а за реалната евроитеграция на България. Пълноценното зачитане на техните права, може да покаже “пътя за връщане”.

Нищо обаче не може до се промени и подобри с настоящия избирателен закон.

Защо?

Защото промяната трябва да бъде разбрана и подкрепена от обществото. А най-пряката връзка между печелившите идеи и обществото е трибуната на Парламента. На тази трибуна трябва да се появат нови лица, с биографии, доказали своята реализация в развитите западни демокрации.

За тази жизненоважна промяна, за обединение на българите от чужбина и тези останали в Родината, чрез нов избирателен закон, бе създадено Сдружение “ДА”.

София                                                                                                                                                           Божидар Чеков

9 март 2012                                                      Председател на Сдружение “ДА” – Демократична Алтернатива

*Прочетете цялата тема – ТУК.

* Пълният текст, може да свалите от  – ТУК: СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА АЛТЕРНАТИВА – ДА“
= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.
Авторът е блогър в blogspot.com

Един коментар

  1. Веселин Влаев каза:

    За 22г. демокрация няма нито един политик ,който да си е купил еднопосочен билет и е използвал терминалът в София за последно, а много юпита бяха се върнали уж да помагат ,но чрез тях изпечените политици си изпраха парите и продължава да няма виновни за това икономическо положение.Трудно се променя Конституция, трудно се изтърва кокалът, трудно се предава власт без бой.В правилните демокрации дори и президентът им е от друг произход ( дори и чернокож) , но тук не може да се случи и по-добре тази шепа хора някой да им предложи да им купи еднопосочен билет и никога да не се връщат в Б-я и нека трудовият стаж на политика от тук на татък е 4г. и да се преориентира в друга сфера( вече няма нищо за крадене и за 4г . колко ще краде) и така ще се появят нови хора стремящи се към тези позиции, защото сега трудно се пробива монополът във властта. Законът за избора могат да го променят единствено в полза на г-жа Кристалина Георгиева, като последната възможна сламко за нещо различно.

Напиши коментар


− 4 = 5

*

© 2015 . Всички права запазени.