Парен каша духа!

0

С настъпването на пролетта и първите по-топли и слънчеви дни започна, и по-доброто настроение. Зимата отмина. А с това може би ще паднат значително плащания за комунални услуги – ток, парно, вода, телефон. Пиша може би, защото поне от медийте в последните дни „добрите“ новини се съобщават така.. по междудругото.

Как ще се отрази това на семейният бюджет?

От дълго време вече, това е се е превърнало в риторичен въпрос! Много се говори за повишаване на жизненият стандарт! Ще ни бъде гарантирана сигурност и спокойствие за нас, семейството и децата ни! Обещават го хора, на които им се гласува доверие. А след това виждаме върху гърба си колко отговорно и последователно пропускат изпълнението на обещенията си. Така разбираме за техният морал. За ценностната им системата. За приоритетите. Но най-много установяваме за липсата на защита на националният интерес, за национална стратегия за България,  за бъдещето ни!

Парадоксално за мен е, как може да гласуваш за лица, които са се появили от нищото?! Същите ако ги попиташ, какво са направили до сега за България, за обществото, за хората – вдигат рамение и мигат в мълчание. Иначе тръгват с големия черпак и обещания. Малко по-късно, при проследяване на „кариерата“ им в политиката не така трудно всеки може да се запознае в приноса който имат, за да изнемогва обикновенния български гражданин. Това продължава вече 22години. Време, което за едни е било преход, а за други ПРИХОД. Само където преход не се състоя. А прихода набра такава сила, че в малкият и свит български пазар най-доброто, което може да направиш е да фалираш и направиш изборът да търсиш реализация навсякъде другаде по Света, но не и у нас! Останалото може да го оставиш на монополите, за които „Комисията за защита на конкуренцията“ следи и се грижи по един особен начин! Липсва воля, отсъства желание. Контрола е на такова ниво, че за да се случи каквото и да е било „събитие“, то със сигурност не е случайно! Е, погледното от една друга гледна точка, „Двойният стандарт“ в България е химера! Същото важи и законите ни, за съдебната ни система – където ако съдията не си даде отвод, делата се точат с години. Разбира се всички сме равни, но някои са по-равни от другите..хаха..границата е така занижена, че никой няма представа какво е истинска свобода и демокрация . Трудно би могло и да има, когато погледнато индивидуално повечето от нас изпитват затруднение при необходимост да защитят личният си интерес, а какво остава за общият т.е. националният?

Мисля си – това ли е исканата демокрация, къде е свободата ни, къде са правата ни, коя поднесена информация е истинска, изживяваме ли нещо истинско и каква е цената, която плащаме?!

Като препратка се върнете в началото на статията и акцента с „леко завишаващият се процент“ в ценообразуването на ток, газ, горива.. Само, че цената която плащаме не е само за това. Плащаме здравни осигуровки, за здравна система която е в колапс. Чака се с месеци, за да получиш услуга по направление. Можеш обаче и още утре да се прегледаш ако  платиш определената такса! Всъщност когато имаш взаимоотношения с доктор, за да ти обърне внимание и отнесе с уважение материалното стимулиране е неизбежно. Плащаме социални осигуровки, за нещо което не вярвам при тази социална политика да ми гарантира „обещаното“ за след 35години. В личен план съм демотивиран да ми бъдат удържани суми от дохода, имайки предвид, че същите пари сега и днес се усвояват и харчат по неясен начин. Нещо повече, същите за по-голяма сигурност се пренасочват в управлението на частни фондове? А винаги съм смятал, че държавните фондове не фалират! Това също може да се окаже грешно, имаки предвид, че в съвременният свят е възможно и държава да банкрутира! Разбира се, по-добрият случай е, ако нито държавният , нито частният фонд фалират. Тогава ми остава да се надявам, че в следващите 35 години няма да повишат пенсионната възраст до 72 години при мъжете и 70 при жените. Ако това не се случи, ще стискам палци при по-ниската продължителност на живот в България да успея и да се пенсионирам, и да поживея до 80годишна възраст за да разбера какво е да си пенсионер…хаха..или по-добре да не го правя? И сега виждам бабите и дядовците ни да изнемогват. Те също цял живот са плащали и сега получават заслуженото за изработеното! Не бих се изненадал докато ние плачем и оплакваме близките си на погребенията им, водещите представители за социални политики да се смеят – тъй като преводите за пенсия приключват!

Ако не плащаш обаче здравни и социални осигуровки, се опитват да ти вменат, че си „втора ръка“ човек.. престъпник! Има възможност за допълнително здравно и частно осигуряване, но това също не е опция за възползване масово от гражданите. От една страна поради ниския жизнен стандарт, от друга липса на познание, информираност, култура и практитка.

Не отдавна уважавания г-н Дянков официално заяви, че натрупаната инфлация е от близо 32 % в периода от последните местни и президентски избори, които бяха през 2006-та и 2007-ма година. Сега можем да добавим и новият скок в цената на ток, газ, гориво и равносметката ще бъде инфлация за периода 2006-2012 +50%, а може и повече! Като допълнение, аз се питам с колко процента се увеличи работната заплата през същия този период? 32% или 50%.. хаха.. НЕ! Двойния стандарт е ясен, но политическата БЕЗотговорност продължава, също и увеличаващият се нисък стандарт на живот, както и демагогстването! И ако се заяви, че увеличението на минималната работна заплата води до реално обедняване на населението ще те анатемосат!

Сигурност, спокойствие, семейство, морал, отговорност – думички, за чиято стойност плащаме без да получаваме нещо в замяна! Извинете – подведох ви. Получаваме сметки, разписки, повишаващи се разходи и данъци, други правила и задължения, и разбира се нови подписани от политиците ни кредити и заеми отпуснати от международни финансови институции за България. С което сумата и стойността им расте, в това число лихвите за тях! В тази връзка това е най-сигурното, което се очаква в бъдеще за нас и децата ни! Да плащаме и изплащаме поразиите извършение през преходния приход или приходния преход. Така че, можем отговорно и спокойно да се примирим със семействата ни. Можем и да опитаме реализация в чужбина. Можем и да се борим за по-добър живот и бъдеще за нас и децата ни в България!

Въпрос на избор, но каква ще е цената на истинската свобода и демокрация?

Ако Конституцията ни не беше целенасочено създадена в разделение и разединение на населението през 90-те години, може би нямаше да се налага да се пита и пише за истинска свобода и демокрация, тъй като в страните имащи такава, основният документ – Конституцията – ОБЕДИНЯВА, а не разделя!

Парен каша духа!

Имаме безброй пословици и поговорки в България. От тях може да се научи доста. Подредени по азбучен ред, може да ги намерите – ТУК. Официално от 681г. до днес ги трупаме и продължаваме. А те носят своето послание и значение. Жалко, че народ, който не познава историята си, е осъден да я изживее отново! И пак, и пак …. и пак!

Стигнали сме до ниво, където като кажеш истината, не ти вярват! Може би и за това професията политик или политика се олицетворява със злоупотреба! В България за съжаление и благотворителността е синоним на злоупотреба! Ценностната система и разбирания, започват до такава степен да се промиват и манипулират, че за да оцеляваш е необходимо да се занимаваш със злоупотреби! Сякаш лошото се е превърнало в добро, а доброто? Доброто го няма. Или просто не искаме да виждаме истинските неща и по-правилните дела. А те съществуват! Баланс има! Отворете си очите и погледнете отъд бариерата и поставената граница!

Ако съм задържал вниманието на читателите до тук, в случай че споделяте написаното от мен – отправям молба към вас. Споделете статията на вашата фейсбук страница и приятели. Бъдете „капката”! С обединението на усилията растат и малките дела! Капка по капка – вир става! 🙂

Българите трябва да знаят, че не са сами – единственото нещо, което ви пречи да постигнете всичко желано, сте самите вие! В страната ни, има достатъчно изучили се млади, идейни и компетентни личности, които могат да поемат предизвикателството на утрешния ден! Нека спрем геноцида и манипулирането на българския народ! За едно по-добро бъдеще за нас и деца ни! Без страх!

22.03.2012 Владислав Ножаров
София

Напиши коментар


− 3 = 2

*

© 2015 . Всички права запазени.