В центъра на друсането. Повече информация, снимки и данни.

0

Силно земетресение разтърси София около 3.00 часа през нощта. Последваха страх и паника. За момент ми премина през главата, че семейството ми ще е свидетел на голямото падане на блокове в централната част на града.

Събудих се от силния тътнещ звук, който продължи със сериозни вибрации и клатене. Живеем във висока кооперация от която имаме поглед над по-голямата част от града. Осветителните тела над леглото ми диво се люлееха, стените, прозорците и дограмата пукаха. Усещаще се люлеенето на земята и блока с нея. Зловещия катаклизъм продължаваше. През френския прозорец с повишен адреналин гледах отсрещните кооперации, когато изведнъж лампите им започнаха да гаснат в последователност. Стана още по-тъмно. В същия момент се увелечи степента на тресене. Помислих си – това е, сега остава да падат сгради. Една след друга. А заметресението просто не спираше. Бебе Вилерже, вече беше в ръцете ми. Миличката спеше и по-добре. Съпругата ми, Вили, стоеше от другата страна на трегер от вратите ни. Тогава изведнъж всичко спря. Изпуснах събрания въздух в мен. Казах си, сега е момента! Взехме по една връхна дреха и одеало за детето. И дим да ни няма! Докато спринтирайки слизахме от десетия етаж по стълбите, изникна спомен в съзнанието ми. От друго заметресение. Това през далечната 1986 в Стражица . Тогава аз бях в ръцете на майка ми, която тичаше отново по същите тези стълби. Със семейството ми, бяхме едни от първите излезнали на улицата. Бебе Вилерже се разбуждаше . Качихме се в автомобил и отдалечихме мислейки, че сме на по-безопасно място. И така до 8 сутринта. През това време слушахме радио – Хоризонт. Пускаха френски шансони…странно, но след около  25минути по-късно неофициално се съобщи, че труса е с магнитут между 5-5,8 по Рихтер. Някъде към Перник и Радомир. След още 15 минути вече данните бяха по-точни, като се твърдеше, че около 5,9-6,0 по Рихтер. Издразних им се, потърсих друга програма.  Попаднах на Дарик радио, където водещите една идея по-адекватно се държаха към аудиторията си. От там разбрах и останала информация. Информация, която закъсняваше във времето. Информация, която всъщност БАН изнесе не достатъчно бързо! Същото важи и за новата Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ . Може би съм предубеден към властите. Може би тези системи за ранно предупреждение работят на друг принцип. Може би, въпреки скиптецизма ми след такива катаклизми, ще си подобрят работата всички кризисни служби и официални органи в Р. България. Но едва ли, ще бъде поета някаква отговорност! Това би било по-скоро изненада от колкото факт! Сега ще видим последвалите популистки изказвания. Демагогски мнения и коментари дадени от лицата на властта! От най-великия, до редовия!

КАКТО И ДА Е …..

Радвам се, че имаме късмет! 🙂 Радвам се, че съдбата ни е да продължим! 🙂 Радвам се, че в личен план това събитие ми помогна да преосмисля, през страшната минута на силно клатене важни неща – за живота, за хората, за семейството ми, за мен. Надявам се, това да е било и при повечето от нас! Надяваме се, че е така и за хората определящи пътя по който върви Родината ни! Надявам се, че ще бъде направено нещо истинско и работещо за всички нас! Така ще имаме и някаква гаранция за сигурност, спокойствие, самостоятелност, справедливост. За свобода. За едно по-добро бъдеще за нас и децата ни!

А истината каква е?

Първите данни излезнаха веднага след заметресението. Може би, след около 5 минути. Разбрах необходимото от баща ми. А той от интернет т.е. от Фейсбук и една американска сеизмологична агенция „USGS„. Всъщност, вие също може да се запознаете с доста по-подробна и малко по-различна информация за събитието около 03ч. тази сутрин, както и за последващите трусове – ТУК

Следват снимки с данни:

ЕПИЦЕНТЪР НА ЗАМЕТРЕСЕНИЕТО / По-различна информация от изнесената на  БАН

ЕПИЦЕНТЪР НА ЗАМЕТРЕСЕНИЕТО / По-различна информация от изнесената на  БАН

Напиши коментар


+ 5 = 13

*

© 2015 . Всички права запазени.