Днешната Голяма новина – отзоваването на посланик Уорлик! .. От трън, та на глог?

4

• Marcie B. Ries is the new Ambassador to the Republic of Bulgaria

Днес излезе Голямата новина. На пръв поглед изглежда невинна и ни бе поднесена съвсем лаконично от информационните агенции и сайтове. Някои побързаха да се зарадват на отзоваването на американския посланник Джеймс Уорлик (наистина беше време да си тръгне!), но сега съвсем спонтанно възниква въпросът: „Дали не попаднахме от трън на глог?
Но нека започнем от самото начало:

www.mediapool.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%81-%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-news193314.html

Ето и линк към вчерашния анонс на Обама за новото назначение:
www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/05/24/president-obama-announces-more-key-administration-posts

И така, тонът на статията в Mediapool цели да представи „радостната новина“ – Джеймс Уорлик си заминава след опитите му да се намесва във вътрешната политика на България относно енергийната й политика. На негово място идва една дама с 31-годишен опит в дипломацията. Но коя е тя и дали идва тук, за да поддържа дипломатически отношение или ще продължава да налага на България американските интереси? И какви са те в този момент?
Ето я и въпросната дама – Марси Берман Райс, на английски Marcie Berman Ries, aко желаете сами да потърсите информация за нея в интернет.
www.state.gov/t/avc/rls/129147.htm

Charles P. Ries, U.S. Ambassador to the Greece

Сериозно трябва да погледнем и на нейния съпруг Чарлз П. Райс.

www.rand.org/news/press/2012/04/30/index2.html

Още първата попаднала ми информация ме зашлеви с така добре познатата ни Ранд корпорейшън – мозъчния тръст на военно-въздушните сили на САЩ:

www.tomdispatch.com/post/174925/chalmers_johnson_teaching_imperialism_101

, но нещата не спират дотук. По-долу ще добавя и други линкове за неговата кариера.

Разбирам радостта на повечето хора относно отзоваването на Уорлик и я споделям. Но след като се порових малко из нета, се оказа, че явно американските интереси в момента все повече се насочват към… война с

рещу Сирия и Иран. Какви ще са последствията, ако се поведе този нов американски опит за „демократизация“ все още никой не може да каже със сигурност.

Ето и малко информация за Марси Райс.
www.uspolicy.be/headline/state-dept-official-will-continue-discussion-future-nato-0

Цитат:
Специалист по националната сигурност на САЩ и политическо-военни въпроси, натрупан опит с НАТО, стратегическия контрол върху оръжията, на Балканите и в Ирак.
Шеф на американската мисия в Косово и посланик в Албания.
2007-2008 г. г-жа Райс е главен съветник по политическо-военните въпроси в Багдад, Ирак
„.

В Ирак г-жа Райс не е сама – като световен защитник на семейното огнище и на човешките права, правителството на САЩ преценява, че съпрузите не бива да остават разделени:
www.upi.com/Business_News/Security-Industry/2007/05/24/Married-ambassadors-going-to-Iraq/UPI-95151180028220/
Цитат:
Посланикът Чарли Райс ще напусне Атина това лято. Той е избран за ключово назначение в посолството в Багдад, където ще работи по икономическите въпроси. Щастливи сме, че опитни дипломати като посланикът, ще играят важна роля в работата с демократичното правителство на Ирак.
(Съпругата му) Берман Райс също заминава в Ирак, където ще работи по политическо-военните въпроси.“ Край на цитата.

Всъщност, ровейки се в интернет, попаднах на един интересен форум на „инвеститорите“ в Ирак (нали на всички вече е ясно, че „инвеститор“ означава жаден за печалба бизнесмен?).
Ето какво се казва в него за Чарли Райс:

www.investorsiraq.com/printthread.php (ако някой е спец с интернет, моля да свали на компютъра си тази тема от форума, за да не изчезне по някое време… Ценните находки от вражеския лагер имат навика да се изпаряват в момента, в който станат публично достояние).
Та както можем да разберем от този форум, главната клечка, определяща кой какво може да спечели от Ирак, е „опитният дипломат“ Чарли Райс. Обърнете се към него, ако искате да „инвестирате“ там…

И така, радостта ми от отзоваването на Уорлик се изпари доста бързо. Имайки предвид, че на негово място пристига експертът по политическо-военните въпроси с опит в НАТО и Косово, какво ли ни чака сега?
Аз лично бих препоръчала семейството да се оттегли от дипломатическия си живот в новото си семейно ложе, което съм сигурна, че би могло да им осигури достатъчно комфортен живот:
dc.blockshopper.com/sales/cities/washington-chevy_chase/property/18770015/5027_reno_road_nw/1289785

Може би България няма толкова належаща нужда от подобни посланици с такъв сериозен опит по военните въпроси… Все пак живеем в мирна държава и нямаме военни амбиции. Или не?

Автор:
Даниела Пенкова

* Цялата статия публикувана и препечатана от Blog.bg – ТУК.

4 коментара

 1. Изумен каза:

  Много интересен коментар. Какво значи „от трън, та на глог“? За кого е `трън в очите` Уорлик? И за кого – почти същия или по-лошия вариант – новата г-жа Посланик на САЩ? Сещам се за евентуален отговор: за една безчовечна партия, дето като си промени името, си помисли, че може да си замете тъмното минало, през което бащи и дядовци куминсти превърнаха една от процъфтяващите страни на Балканите и в Източна Европа първо в концлагер и колония на СССР (до 1989 г.), а сега синовете и внуците им съмсем я трансформираха в едно голямо нищо, дето най-точно може да се нарече „гетото“ на Европа и най-бедната (псевдо)държава. За тези хора Уорлик е много нежелан и голям враг. Някога преди години той много майсторски постави на мястото му Пикаещият в Плевенски фонтани, за срам и резил на България и цяла Европа, поставен от мутри и бандити с партиен билет за Министър на вътрешните работи (Румен Петков). Логично той толкова много се издъни, че стана първият в управлението на Триглавото (зелено-жълто-червено) чудовище, който трябваше да бъде изхвърлен като мръсно коте от поста си. И естествено, Уорлик и САЩ отказаха да му дадат виза за САЩ. Да не са глупави я или да мислят като болните червени кратуни, дето очакват всичко да им е позволено?!? После Уорлик оглави опита да станем независими от Руския газ, чрез проекта за Шистовия добив у нас. И понеже това нарушава руските интереси, чийто проводник са техните подлоги от Позитано 20 (същата гореспомената столетна разкапала се баба, маскирана, като „модерен левак“, защото си остана левак от всякъде. Не левичар, левак.) – оп – протести, демонстрации, организирани точно от БСП и банда срещу добива на шистов газ (разбирай енергийна независимост на България). После и самия Пут(к)ин призна, че добива на шистов газ у нас е в разрез с интересите на Кремъл. И значи – ето, това била причината за театралната истерия, която между впрочем продължава: „Тревога, замърсяват ни природата“ проплакаха с крокодилски сълзи тези, дето заляха с отвратителна купчина бетон и боклуци „Бузлуджа“, за да ознаменуват и овековечат победата на свободата и независимостта на страната ни; поробването и отравянето на България с комунистически идеи и всичките им смъртоносни плодове, дето ги берем до днес.
  Та, пак питам, за кого Уорлик беше „трън“, ако не за болшевиките у нас, самонарекли се „социалисти“ (но както знаем, вълка козината си мени, нрава обаче не)? И за кого новията Посланик на САЩ е „глог“? Пак за същите. Е, че ни навирайте отвратителните им предателски, антинационални и човеконенавистни интереси. То вече дори да се говори за социалисти е неприлично и омърсява устата на хората. Даже съжалявам защо изобщо ви се вързах да си губя времето и да предъвквам името им (иначе казано нещо по-гнусно и от л..на)…

 2. Пешо каза:

  „Коментарът на „Изумен“ е на човек, който няма капка достойнство и който не разбира и се е плъзгал само по повърхността на политическите процеси. Такива хора са остатъци от чумата на прехода, отровила хората с един примитивен антикомунизъм и откъснала ги от елементарни ценности, род и родина. За щастие самостоятелно мислещите, способните, независими и горди българи стават все повече и повече. И те няма да позволят клоуни като Уорлик да се гаврят с нас. Добре е, че и във Вашингтон схванаха, че този некадърник навреди на българо–американските отношения, предизвика незаслужено антиамерикански настроения.

 3. Теодор каза:

  Към пешо: защо „незаслужени антиамерикански настроения“. Съвсем заслужени са си по причини, известни в целия свят /най-вече потърпевшата част от него, която става все по-голяма/. А що се отнася до „изумения“, той си е роден изумен и ще си умре изумен. Не следва да се обръща внимание на олигофрени.

 4. :-) каза:

  Случайни хора няма в дипломацията.

  Още повече пък ако работи и за РАНД.

  Навремето след разстрела на Илия Павлов в „червената“ Мултигруп влезе именно човек на Ранд – Пат Дженингс. И случайно или не Илия Павлов се занимаваше точно с газа ;-))).

  Разбира се руснаците използват газа като енергийно оръжие, но това го правят и американците с нефта. За това ги бърка и Иран, заради борсата :

  http://www.energybulletin.net/node/12125

  http://www.youtube.com/watch?v=iwAHnpIR8is

  http://www.youtube.com/watch?v=OB7_bVWF-CA

Напиши коментар


9 − 9 =

*

© 2015 . Всички права запазени.