За позорната подкрепа на управляващи и скандалните цени на горива, и злоупотреби в България?

1

Последните два месеца задържах статията. Определени медии бяха поели ангажимент за сътрудничество в създаването и разпространението на информацията, която възнамерявам да споделя с вас.  „Подкрепата им“ се разводни във времето и останах сам в сигнализирането на обществеността.

Въпреки, значително по-ограничената версия,с която ще се запознаете сега, статията дава насока за възможност за ежемесечна злоупотреба от доставка на гориво за десетки милиони лева – официално регламентирана и защитена както от български закони, така и от български правителства. Подчертавам, че не е единствено ГЕРБ, а също БСП, НДСВ, СДС. Продължава с години, а сумата се увеличава със стотици милиони, може би достига милиард лева. Пари, плащани от потребителите на гориво в България.

Статията се базира на интервюта на двама икономически министри дадени през юли и август месец тази година в „Здравей България“ по Нова Телевизия:

ВИДЕО: Делян Добрев / „Здравей България“ от 25.07.2012г ./ статия: „8 + (1) държави от ЕС имат по-ниски цени на дизела след обещаното понижение с -7стотинки в България.ТУК.

YouTube Preview Image

ВИДЕО: Трайчо Трайков / „Здравей България“ от 25.07.2012г. / статия:  „Трябва да имаме най-евтиния бензин“ – ТУК.

И бившия и настоящия министър на икономиката твърдят, че: в България трябва да се продава най-евтиното гориво в ЕС т.е. дизел да сме на първо/второ място, а за бензин първо.

Сметнах за странно , поради по-ранния конфликт и напрежение между тях, двамата сега да потвърждават нещо такова. Явно е истина, а може би не? Това ще прецените вие в следващата информация. Отбелязвам, че съм млад човек с гражданска позиция и мнение. Интересувам се от политика, благотворителни каузи и граждански инициативи. НЕ СЪМ ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ! НЕ СЪМ И СПЕЦИАЛИСТ ПО ГОРИВАТА! Задавам въпроси и част от отговорите ги намирам в официалните източници по темата – Европейския енергиен портал (тук) и Националния Статистически Институт на България (тук). За степента на достоверност или  възможна форма на спекулация може единствено да обобщят външни независими консултанти. Пазара на петрол е динамичен и доставките му са сложна материя, където „края  трудно може да се хване„. Не е невъзможно!

Въпрос: Защо България не е на първите места в ценообразуването на гориво (бензин и дизел) в ЕС?

С официален отговор никои не се е ангажирал. Институциите мълчат. Не желаят да се произнесат. Разбирам ги и защо картел в цените на горивата – няма! Още повече и при следващото:

Таблица 1.: 7 Европейски държави с по-ниска цена на дизел към 28.07.2012г. / Източник: Европейски Енергиен Портал

Към месец юли България споделя 8-то място заедно с Австрия. За същия месец по прогнозни данни на НСИ са доставени 128хил. тона дизел на вътрешния пазар или 128 000 000 млн. литра дизел.

Разликата между 8-то място (1,125EUR) и 3то място Полша (1.076EUR) е: 0,049 евро цента или 0,09583567лева.

Тези почти 10 стотинки разлика носят 12 266 965,76 лева приход. ( 0,09583567лева Х 128 000 000 литра дизел = 12 266 965,76 лева)

Отбелязвам, че при това изчисление не е взета цената нито на първата, нито на втората страна, а третата с най-добра такава. Ако се направи сметка по формулата – сумата значително нараства – не само удвоява, а надскача 26,5млн. лева! Пари от доставки на дизел за вътрешния пазар за един пълен летен календарен месец!

Как стоят нещата при БЕНЗИН за същият период:

Таблица 2.: 3 Европейски държави с по-ниска цена на бензин към 28.07.2012г. / Източник: Европейски Енергиен Портал

Към месец юли България се намира на 4-то място – цена с АКЦИЗ/БЕЗ ДДС 1,108EUR за литър. За същия месец по прогнозни данни на НСИ са доставени 49 хил. тона бензин на вътрешния пазар или 49 000 000 млн. литра бензин.

Разликата между 4-то място (1,108EUR) и 3-то място Полша (1.098EUR) е: 0,01 евро цента или 0,0195583 лева.

Тези почти 2 стотинки разлика носят 958 356,70 лева приход. ( 0,0195583 лева Х 49 000 000 литра дизел = 958 356,70лева)

Отбелязвам, че при това изчисление не е взета цената нито на първата, нито на втората страна, а третата с най-добра такава. Ако се направи сметка по формулата – сумата ще нарастне с почти 10 пъти до 9 391 896,66 лева!   Пари от доставки на бензин на вътрешния пазар за един пълен летен календарен месец! ( Навярно и това обяснява за „невъзможността“ или „нежеланието“ на управляващи да наложат рамки и сложат бизнеса с гориво в релси )

Какво излиза: В зависимост от начина по-който се смята (дали се взима първа или трета държава) възможността за легален т.е. законен допълнителен приход е между 13 млн. лева и 36 млн лева – само за един календарен месец.(варираща сума според доставката на гориво за вътрешния пазар и мястото на страната ни в ценообразуването на средна цена на гориво от данни изнесени от Европейския енергиен портал към съответния месец)

Още един странен факт – от официалната информация съседна Румъния навярно успява да прави „най-добрите сделки“ при закупуване на петрол, после в преработката му и доставка на вътрешния им пазар…. за разлика от България. ( може би обяснението е, че в страната ни пазара е още по-свит и малък? 🙂 )

България през 2007г. стана част от ЕС.  До сега са изминали 69 месеца. Може да се придобие представа как сумата през времето набъбва до стотици милиони. С колко, всяка „свободна медия“ и патриот ще изчисли възможната злоупотреба от ценова разлики, след закупуване на статистика от Европейския енергиен поратл (тук) и съпостави спрямо доставките за гориво (дизел и бензин) на вътрешния пазар от НСИ (тук) за същия период. Трябва да се отбележи, че през това време в Родината има постепенно увеличение на АКЦИЗА. Въпреки това страната ни предхожда по ценообразуване други, „по-стари“ държави членки  на ЕС.

Друго любопитно нещо е начина по който се е формирала цената преди 2007 година, преди да ни сполетят „европейските изисквания и норми„. Не бих се изненадал ако компанията продаваща гориво в  България по това време е имала „странно“ ценообразуване и политика. Трябва да се знае, че информацията е достъпна (тук) . Би било чудесно „свободните медии“ да направят справка и анализират факти с помощта на независими енергийни специалисти. При отсъствие на грешки и заблуда от моя страна, то е възможно след такава публикация информационните канали в България да пробият и в класацията/доклад на „Freedom house“ относно свободата на пресата. Но това, че ще се  покачим на по-предна позиция, не е така важно. По-важно е, че има възможност да се разбере ИСТИНА, която ще ни приближи до справедливостта! До възможност за едно по-добро бъдеще за нас и децата ни! За Свобода!

Мисля си, при отсъствие на спекулация  в разбиране на информацията, как би се променил живота ни? При наличие на воля от управляващите и сложи край на „законната злоупотреба„? Или пък разпределят тези средства и подпомагат допълнително различни отрасли? – Все пак говорим за защита на национален интерес, не личен..където примерно 10 000 000 мил. лева отиват по разпределение в държавни служители в зависимост от „заслуги и поети ангажименти„.

Защо да не се адаптира още по-добре „законно регламентираната формула на успех“ и допълнителни пари не отиват директно за защита на националните интереси:

  • 10мил. лева за зърнопроизводители; или
  • 10мил. лева за животновъди; или
  • 10мил. лева, всеки месец, за здравеоопазване за повишаване на нивото на специалистите, на обслужването, на здравословното състояние на пациента; или
  • 10мил. лева, всеки месец, за образование, за развитие на знания и умения? или
  • допълнителни 10мил. лева за социална политика… всеки месец…

Вместо да виждам увеличение в бюджет 2013, перата здравеоопазване и образование биват или орязани, или без промяна. За сметка на това МВР и военни още по-успешно ще разполагат с държавни пари т.е. нашите, на обществото ни.

Това обаче е друга тема, за друго време и друго място.

За да огранича „отрицанията„, като доказателство на горните данни, публикувам и информация от Европейския енергиен портал и НСИ от миналата година, месец 07. 2011г. За останалата част от статистиката/сметките, данните се взимат от тук и тук.

* Статията публикувана в Афера.бг / 08.10.2012г.ТУК.

* Част от статията публикувана във в. 168часа / 16.10. 2012г ТУК.

Свързани теми:

П.С.Осъзнавам и други неща – ако е горивото, защо да не е и въпроса за ядретната енергия, електричеството, концесии и пазари за чистота и отпадъци, вода, гори… Във всички тези сфери има крещящи нарушения и злоупотреби с власт и то не само от последното правителство. ЗА това трябва принципно борбата да бъде за избирателната система. Защото тя и само тя ще позволи да се излезе от статуквото и промени начина на упраление! Иначе ще трябва всеки месец, всяка седмица, ако не и всеки ден да се пише и протестира за злоупотреби. И тъй като вече ми е пределно ясно, че ще стане само с натиск от вън се чудя как да се съберат доказателства за злоупотреба с власт, която води до проблеми касаещи не само България, но и Европейския съюз, за да може да бъдат заставени „ония горе“ в Брюксел да се размърдат. След като видях как комисията КРИМ се опитва да се измъкне на пръсти, наистина си вадя изводи, че частично България не ги интересува /да си се оправя с вътрешните проблеми/! Трябва да се търси заплаха за Европа, идваща от Бг и неспазване на европейски правила и закони – там няма как.“

05.10.2012г                                                                                                      Владислав Ножаров

София

= = =

Ако вас ви е грижа,  присъединете се във фен страницата на Владислав Ножаров, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които ви вълнуват – ТУК.

Още материали от същия автор четете ТУК.

Един коментар

  1. Веселин Влаев каза:

    Преди десетина години във времената на дивия частен бизнес редовно ни съветваха нас занимаващи се с бизнес късаещ авторските права , че формулата на успеха е ;Щом българина има пари да зарежда бензин и да си кара колата значи има още пари у народа , сега управляващите мислят по същия начин

Напиши коментар


− 1 = 1

*

© 2015 . Всички права запазени.